«Κόκκινος συναγερμός» στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 12:38

«Κόκκινος συναγερμός» στο Αιγαίο

Με ζωηρή ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, που κλιμακώνεται ασυνήθιστα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στο Πεντάγωνο βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» και υπάρχουν πλέον υποψίες ότι η τουρκική πλευρά ενδεχομένως να μεθοδεύει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.

Λόγω και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις της Άγκυρας που το απόγευμα της Τετάρτης διέρρευσε ότι πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου κινείται από την Αλεξανδρέττα προς την Κύπρο, όπως μετέδωσαν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο και στη Μεγαλόνησο έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές ναυτικές δυνάμεις, του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Ελλάδας, ενώ παρόντες είναι πάντα και οι Αμερικανοί.

Υπό τις συνθήκες αυτές, βαραίνει κι άλλο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός είχε μια πρώτη εικόνα των απόψεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε., τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που συναντήθηκε επί περίπου 3 ώρες, σε ανεπίσημη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

Σε κύκλους της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η τουρκική ηγεσία είναι εκείνη που ενθαρρύνει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε μια στρατηγική επίδειξης δύναμης, όπως έκανε και παλαιότερα. Επίσης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες στα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και αναφορές για «χρεοκοπημένους Έλληνες».

Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι στην κυβέρνηση αλλά και στρατιωτικές πηγές, εκφράζουν φόβους ότι η στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Κύπρο με τις κλιμακούμενες προκλήσεις δεν αποκλείεται να έχει στόχο ένα νέο «θερμό επεισόδιο» σε μια νέα προσπάθεια επίδειξης δύναμης της Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει βγει εκτός ελέγχου και πλέον ενοχλεί όλο και περισσότερους. Για πρώτη φορά όμως σχεδόν άπαντες είναι αυτή τη στιγμή εξοργισμένοι με τους Τούρκους: πρώτοι απ' όλους οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πραγματοποιούν σειρά καινοφανούς κλίμακας ασκήσεις με μεγάλο αριθμό οπλισμένων αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο σε στενότατη συνεργασία με τη Λευκωσία – ασκήσεις που προκαλούν ρίγη ανησυχίας στην υπερφίαλη, αδιάφορη για τους διεθνείς κανόνες Άγκυρα. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ έχουν εισέλθει, αυτή τη στιγμή, στη χειρότερη τροχιά της ιστορίας τους.

Σε πολύ κακό σημείο βρίσκονται όμως και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, όσο κι αν οι τελευταίες δεν επιθυμούν τώρα να το «φωνάζουν». Η καχυποψία και ο εκνευρισμός είναι πλέον τα κυρίαρχα στοιχεία μεταξύ των δύο κρατών. Όσο για τη Ρωσία, ή για ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, ενδεχομένως και η Γερμανία, τα πράγματα κι εκεί παγώνουν μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο.

Σε αυτό το κλίμα υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αθήνα θέλει να συντηρηθεί στα ΜΜΕ η ένταση με την Τουρκία και για εσωτερικούς λόγους, αλλά και λόγω της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στη Λευκωσία, απ’ όπου με πύρινο λόγο θα επικρίνει την γειτονική χώρα, στα πλαίσια της ενίσχυσης του εθνικοπατριωτικού φρονήματος της κεντροδεξιάς.

Και επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί το παλαιό δόγμα, που πολλές φορές όμως δεν επιβεβαιώνεται, ότι οι λαοί συντάσσονται πίσω από τις ηγεσίες τους σε κρίσεις ειδικά σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός επενδύει στην ενίσχυση του εθνικοπατριωτικού προφίλ.

Πάντως, παρά το κλίμα έντασης και την προκλητική στάση της Τουρκίας, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει μέχρι στιγμής να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα, αν και εξετάζεται, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, να ενημερώσει ο Πρωθυπουργός την Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες. Πολλοί στη ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, κ.α. τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα η σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών για τα εθνικά μας θέματα.

thetoc