Ο σμηναγός που συγκίνησε όλη την Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 20:44

Ο σμηναγός που  συγκίνησε όλη την Ελλάδα

Ο έμπειρος χειριστής του F-16 σμηναγός Στράλης δηλώνει ότι μιλούσε εκ μέρους όλης της Πολεμικής Αεροπορίας: «Με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο - Τα χέρια απλώς εκτελούν» Το μήνυμά του, «σηκώστε ψηλά το κεφάλι», συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης δεν μιλούσε μόνο για λογαριασμό του, αλλά μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και περηφάνιας προς όλο τον ελληνικό λαό, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας μετά το σόου στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το πρωί ο «Top Gun» Στράλης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τόνισε ότι δεν μιλούσε μόνο για λογαριασμό του, αλλά μετέφερε ένα μήνυμα εκ μέρους της ομάδας του και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως είπε το «σηκώστε ψηλά το κεφάλι» είναι το moto της ομάδας του και αυτό που ήθελαν ήταν να κάνουν όλους τους Έλληνες να αισθανθούν λίγο πιο περήφανοι και πιο αξιοπρεπείς.

Ο Σμηναγός Στράλης έκανε λόγο για ένα μήνυμα αυθεντικό, βγαλμένο από όλη την ομάδα και με αποδέκτες όλους τους Έλληνες.

«Προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα αντάξιο των περιστάσεων», είπε ο Σωτήρης Στράλης, ενώ ανέφερε ότι το περιεχόμενο του μηνύματος δεν τον γνώριζαν οι ανώτεροι του, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ποτέ δεν τους έχουν λογοκρίνει. Εξάλλου, όπως είπε υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για τις επιδείξεις, η οποία και αυτή ακολουθήθηκε.

«Γνωρίζουμε πως ο κόσμος τιμά την Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Έλληνες για την ανταπόκρισή τους στο μήνυμα που στείλαμε χθες», είπε τέλος ο Σωτήρης Στράλης.

Με περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16 και με τον τίτλο του κορυφαίου πιλότου του ΝΑΤΟ το 2011, ο σμηναγός Στράλης, πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», επιδόθηκε σε έναν «άγριο χορό» στους αιθέρες για περισσότερα από 12 λεπτά.

«Έσκισε» στα δύο το λευκό από τα σύννεφα «σεντόνι» του ουρανού κι «ανάγκασε» τα βλέμματα όλων -ακόμη και του πρώτου πολίτη της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας- να παραμείνουν κολλημένα στα ατσάλινα φτερά του, έως ότου χαθεί από τον ορίζοντα.

Λίγο πριν, είχε φροντίσει, με ένα low speed pass -ένα πέρασμα σε χαμηλές ταχύτητες- την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, να αποδώσει, με το δικό του τρόπο, φόρο τιμής στα εθνικά σύμβολα, τον Πρόεδρο, τους υπόλοιπους επισήμους και τον κόσμο. Αλλά και να προτρέψει, με μήνυμά του μέσα από το cockpit, τους Έλληνες να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά!

«Χαίρομαι που το "σηκώστε το κεφάλι ψηλά" πέρασε στον κόσμο» είπε ο πιλότος, μιλώντας στο Mega.

«Με γεμίζει χαρά η συγκίνηση του κόσμου και θέλω να τους ευχαριστήσω για την αγάπη τους» είπε ακόμη, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.

Ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης επισήμανε ακόμη ότι ο στόχος του συγκεκριμένου μηνύματος ήταν να στείλει ένα απλό και σύντομο μήνυμα στους Έλληνες για τους δύσκολους καιρούς που βιώνουν και πρόσθεσε ότι η σημερινή επίδειξη ήταν «ιδιαίτερη τιμή» για εκείνον.

«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό, γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια έρχονται μετά την προσγείωση, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγάπη του κόσμου και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση» είπε ακόμη ο σμηναγός Στράλης, λίγες ώρες μετά το σόου στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: protothema.gr