Νόμπελ Φυσικής για τους εφευρέτες του γαλάζιου LED

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 12:26

Νόμπελ Φυσικής για τους εφευρέτες του γαλάζιου LED

Οι τρεις μάγοι του φωτός

Ο συνδυασμός τριών LED διαφορετικών χρωμάτων δίνει λευκό φωτισμό.

Το κόκκινο και το πράσινο LED εφευρέθηκαν 30 χρόνια πριν από το μπλε.

Τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής 2014 για την ανακάλυψη του γαλάζιου LED, μιας εφεύρεσης που επέτρεψε την ανάπτυξη λαμπρών, οικονομικών λαμπτήρων.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το βραβείο απονέμεται από κοινού στον Ισάμο Ακασάκι του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, τον Χιρόσι Αμάνο, επίσης στη Ναγκόγια, και τον Σούχι Νακαμούρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Η γαλάζια φωτοδίοδος που ανέπτυξαν οι τρεις ερευνητές, στις αρχές του 1990, ήρθε να συμπληρώσει την παλέτα των LED, έπειτα από την εφεύρεση του κόκκινου και του πράσινου LED τριάντα χρόνια νωρίτερα.

Η προσθήκη ενός τρίτου χρώματος επέτρεψε την ανάπτυξη φωτοδιόδων που προσφέρουν λευκό, λαμπρό φωτισμό.

«Οι λάμπες πυράκτωσης φώτισαν τον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτιστεί από λαμπτήρες LED» σημειώνει η επιτροπή των βραβείων στην ανακοίνωσή της.

Τα σύγχρονα λευκά LED, ουσιαστικά τσιπ από πυρίτιο που συνδυάζουν LED τριών διαφορετικών χρωμάτων, προσφέρουν ασύγκριτα καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Δίνουν φωτισμό έντασης έως και 300 lumen ανά watt ηλεκτρικής ενέργειας, συγκριτικά με 16 lm/watt για τους λαμπτήρες πυράκτωσης και 70 lm/watt για τους λαμπτήρες φθορισμού.

Δεδομένου ότι ο φωτισμός αντιστοιχεί γύρω στο ένα τέταρτο της ενεργειακής κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα τεχνολογία προσφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

Περιορίζει εξάλλου την κατανάλωση υλικών, δεδομένου ότι οι λαμπτήρες LED διαρκούν έως 100.000 ώρες, εκατό φορές περισσότερο από τις λάμπες πυράκτωσης και δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού.

Αν διαβάζοντας το άρθρο αναρωτηθείτε γιατί πήραν το βραβείο Νόμπελ περίπου 20 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, θαρρώ πως η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι έφτασε η ώρα η νέα τεχνολογία να αντικαταστήσει την παλιά.

Ήδη από 1-1-2015 οι λαμπτήρες ατμών υδραργύρου (οι λεγόμενες οικονομίας) και οι φθορισμού καταργούνται, εφόσον πλέον δεν θα μπορούν να πάρουν τη σήμανση CE! Αυτό σημαίνει ότι βάσει νομοθεσίας στο δημόσιο καταργούνται οι λαμπτήρες φθορισμού και ατμών υδραργύρου.

Συνεκτιμώντας, το επικείμενο νομοσχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση, τους Ευρωπαϊκούς στόχους για αύξηση του ποσοστού Εξοικονόμησης Ενέργειας, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη των λαμπτήρων LED, φρονώ ότι το 2015 δημόσιος τομέας και επαγγελματικοί χώροι, θα σπεύσουν να αντικαταστήσουν με LED τους παλιούς λαμπτήρες.

**Προσοχή: Οι λαμπτήρες φθορισμού και οικονομίας ( ατμών υδραργύρου) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να απορρίπτονται στο περιβάλλον ή στους κάδους σκουπιδιών διότι περιέχουν υδράργυρο ο οποίος είναι πολύ τοξικός. Ζητάτε οπωσδήποτε από το συνεργείο που θα αλλάξει τους λαμπτήρες να τους ανακυκλώσει στους ειδικούς κάδους ή απευθυνθείτε στο Δήμο Κεφαλονιάς για την ανακύκλωση αυτών.

Μη με ρωτήσετε τώρα γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν σας ενημέρωσαν για την επικινδυνότητα των λαμπτήρων φθορισμού και οικονομίας!! Σκεφτείτε μόνοι σας το γιατί.

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.