Πόλεμος αρχαιολόγων! Παλαγγιά: Επιμένω! Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός - Περιστέρη: Βγαίνετε και μιλάτε για τα 5 λεπτά δημοσιότητας!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 13:30

Πόλεμος αρχαιολόγων! Παλαγγιά: Επιμένω! Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός - Περιστέρη: Βγαίνετε και μιλάτε για τα 5 λεπτά δημοσιότητας!

Η υπόθεση της ανασκαφής στον τάφο της Αμφίπολης έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Όσο οι εργασίες καθυστερούν, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αντιπαραθέσεις μεταξύ των αρχαιολόγων με την κοινή γνώμη να παρατηρεί απορημένη αλλά συνηθισμένη σε κάτι τέτοιο. Άλλωστε ποιός ξεχνάει τις κόντρες των σεισμολόγων;

Χθες η επικεφαλής της ανασκαφής η καθηγήτρια αρχαιολογίας Κατερίνα Περιστέρη, επιτέθηκε στην επίσης καθηγήτρια συνάδελφό της Όλγα Παλαγγιά η οποία έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι ο τάφος δεν είναι Μακεδονικός αλλά Ρωμαϊκός.

«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Όλγα Παλαγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων, αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου», είπε η κα Περιστέρη.

Η κα Παλαγγιά έσπευσε να απαντήσει μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1 και το Νίκο Ευαγγελάτο και ήταν αμετακίνητη.

«Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», είπε.

Και συνέχισε: «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κα Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ' εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ...»

«Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», είπε η κα Παλαγγιά και πρόσθεσε:
«Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση!

Η κα Περιστέρη χθες είχε δηλώσει σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα.

«Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρεί στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε», είπε η κα Παλαγγιά.

Για το αν επιμένει ότι ο τάφος είναι των Ρωμαϊκών χρόνων η κα Παλαγγιά είπε:

«Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω αλλά ο χρόνος θα δείξει».

newsit