Ανοιξαν οι κάλπες στη Σκωτία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 09:33

Ανοιξαν οι κάλπες στη Σκωτία

Αρχισε στις 07.00 (τοπική ώρα) η ιστορική ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην διάλυση της Ενωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους.
Από τη Γλασκώβη, στο Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση «Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;», αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ενωση που χρονολογείται από το 1707.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα). Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Στο μεταξύ σύμφωνα με νέα νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγες μόλις ώρες προτού οι πολίτες κληθούν να ψηφίσουν, οι Σκωτσέζοι που υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως έχουν προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων.
Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.
Η YouGov αναφέρει ότι από τη δημοσκόπηση φαίνεται πως η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ