Στα μαλακά ο Πιστόριους: Ένοχος για φόνο εξ αμελείας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 13:21

Στα μαλακά ο Πιστόριους: Ένοχος για φόνο εξ αμελείας

Το πρωί της Παρασκευής (12/9) ολοκληρώθηκεί η ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους. Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε από την Τοκοζίλε Μασίπα. Για άλλη μια φορά ανέφερε πως δεν προέκυψε προμελέτη στη δολοφονία η οποία αποδίδεται σε αμέλεια. Η απόφαση: Αθώος για φόνο εκ προμελέτης. Ένοχος για φόνο εξ αμελείας. Αθώος για οπλοκατοχή (κρίνεται νόμιμη). Ο Πιστόριους δεν είχε κάποια έντονη αντίδραση όσο άκουγε την ετυμηγορία που συνεπάγεται μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών, αν και σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται το BBC, είναι πιο πιθανό να καταδικαστεί σε 7ετή-10ετή φυλάκιση.

Ο ίδιος άλλωστε αρνείται ότι δολοφόνησε την Στίνκαμπ και υποστηρίζει ότι την πυροβόλησε κατά λάθος, καθώς την πέρασε για διαρρήκτη, όταν μπήκε πέρυσι στο διαμέρισμά του, πέρυσι, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Προηγήθηκε την Πέμπτη η μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης από την δικαστή, η οποία αφού αμφισβήτησε την εγκυρότητα μαρτύρων, έριξε στα μαλακά τον Πιστόριους, λέγοντας ότι δεν αποδείχθηκε προμελέτη.

Η κοινή γνώμη περίμενε στην πλειονότητά της άλλη απόφαση από εκείνη στην οποία κατέληξε το δικαστήριο στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα.

Η δικαστής είπε ότι ο νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

"Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν", είπε η δικαστής.

Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εσφαλμένα πίστεψε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβολούσε, σκοτώνοντας τη σύντροφό του.

"Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία", δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία δέχεται την "αμέλεια" από την πλευρά του Πιστόριους για την πράξη του.

"Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια" δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα

Η απαλλαγή του Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης σημαίνει ότι η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι κάτω των 25 ετών.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, BBC)

Πηγή: News247.gr




00 inkefalonia general ad 300X250