Έρχεται κύμα πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 12:23

Έρχεται κύμα πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία

Καταιγίδα πλειστηριασμών αναμένεται να αρχίσει τους επόμενους μήνες από τις τράπεζες αλλά και το δημόσιο

καθώς αναμένεται να αλλάξει η νομοθεσία που επιβάλλει η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού να μην είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας. Σε πρώτη φάση προβλέπεται ότι η αλλαγή θα αφορά στο δημόσιο όπου η ελάχιστη τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα αντιστοιχεί στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας ενώ το μέτρο μέχρι τα τέλη του έτους θα επεκταθεί και στις οφειλές ιδιωτών (τράπεζες κλπ).


Η μείωση της ελάχιστης τιμής εκκίνησης αναμένεται να προκαλέσει κύμα πλειστηριασμών καθώς σήμερα ουδείς προχωρά σε μια τέτοια διαδικασία καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κατώτερα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Προς την κατεύθυνση της έντασης των πλειστηριασμών αναμένεται να συνηγορήσει και λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό την 31/12/2014 καθώς θα έχουν πραγματοποιηθεί άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητας διευθέτησης των χρεών αλλά και ταυτόχρονα θα προβλέπουν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου ο δανειολήπτης θα χάνει την κύρια κατοικία του.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η αλλαγή που θα επέλθει αρκεί να αναφερθεί ότι κατοικίες 100 τετραγωνικών με αντικειμενική 2.000 Ευρώ το τετραγωνικό στη Νέα Σμύρνη προσφέρονται σήμερα στην ελεύθερη αγορά προς 1400-1800 Ευρώ αναλόγως της παλαιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές κανένας πλειστηριασμός δεν μπορεί να επιτύχει. Με την μείωση της ελάχιστης τιμής εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής η ελάχιστη τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 1330 Ευρώ δηλαδή σε επίπεδα κατώτερα της αγοράς.

Βέβαια το οξύμωρο είναι ότι το δημόσιο εμμέσως παραδέχεται ότι οι αντικειμενικές είναι πλασματικές αλλά κατ συνεχίζει να επιβάλλει φόρους με βάση τις πλασματικές αντικειμενικές. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες σε περιπτώσεις πλειστηριασμών θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα καταγράψουν ζημίες καθώς πολλά δάνεια έχουν δοθεί σε παλαιές εμπορικές αξίες που ξεπερνούν το 150% των αντικειμενικών αξιών. Έτσι είναι προφανές ότι θα εξαντλούν κάθε περιθώριο ρύθμισης των οφειλών πριν προχωρήσουν στο έσχατο μέτρο των πλειστηριασμών.
ΝΙΚ

fpress




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250