Έρχεται μεγάλο «deal» στις τηλεπικοινωνίες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 10:14

Έρχεται μεγάλο «deal» στις τηλεπικοινωνίες

Έτοιμες να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για τη σύναψη συμφωνίας που θα φέρει την Vodafone να καθίσταται μοναδικός μέτοχος στο μετοχικό κεφάλαιο της HellasOnLineε ίναι η Intracom Holdings και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκρεμότητα της οριστικοποίησης του πρώτου μεγάλου deal στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να κλείσει το αμέσως προσεχές διάστημα έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τις επόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες, με κυριότερη το μετοχικό μέλλον της Forthnetαλλά και της πλατφόρμας Nova. H συμφωνία προβλέπει ότι η Vodafone θα αποκτήσει το 57,242% που ελέγχει απευθείας η Intracom Holdingsαλλά και το 17,917% της World Equities Investments Holdings. Έτσι, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα καταστεί μέτοχος του 93,5% της HOL και στη συνέχεια θα υποβάλλει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό ώστε να φτάσει στο 100% βγάζοντας την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ΟΤΕ για την Nova και η κοινή πρόταση Wind-Vodafoneγια την απόκτηση της FORTHnet επιτάχυναν τις εξελίξεις οι οποίες είχαν «λιμνάσει» εδώ και μήνες. Και αυτό, διότι λόγω της μετοχικής συνύπαρξης της Vodafone με την Intracom στο μετοχικό κεφάλαιο της HOL υπήρχε όρος η Vodafone να μην προχωρήσει στην εξαγορά άλλης εταιρείας του κλάδου πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για το μετοχικό μέλλον της Hellas On Line.

To ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο τελικό ύψος του τιμήματος. Ο τραπεζικός δανεισμός της HOLδιαμορφώνεται στα 160 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιπλέον τίμημα που θα καταλήξει στα ταμεία των δύο πωλητών –της Intracom και της WorldEquities- και κατά συνέπεια εμμέσως στην οικογένεια Κόκκαλη, θα είναι ένα ποσό της τάξεως των 90-100 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγάλη της Ηellas Οn Line, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σωκράτης Κόκκαλης στάθηκε στη λειτουργική κερδοφορίας που ανήλθε στα € 68,4 εκατ., με ταυτόχρονη αύξηση του περιθωρίου κέρδους στο 30%. Επίσης, οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα € 32 εκατ. περίπου,αλλά και με μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού κατά € 9 εκατ., διαμορφώνοντας το δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 2,3χ.Ο κύκλος εργασιών για το 2013 ανήλθε στα € 224,2 εκατ. και οι επενδύσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 26,5% και έφτασαν τα € 36,7 εκατ.

Η hellas online διατήρησε σταθερό το μερίδιο αγοράς στο 27% με στόχο την υγιή ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της, διευρύνοντας τη συνολική πελατειακή βάση κατά 5,4 % και φτάνοντας τους 523.000 συνδρομητές. Παράλληλα, ενισχύοντας την εμπορική συνέργια με τη Vodafone η hellas online αύξησε την κοινή πελατειακή βάση μέσω της παροχής συνδυαστικών πακέτων κινητής, σταθερής και adsl internet.

fpress.gr