«Σουλτάνος» ο Ερντογάν -Πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 22:29

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν -Πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Νίκη και εκλογή από τον πρώτο γύρο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για μια καλύτερη δημοκρατία και για να καταστήσουμε κυρίαρχο το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που τον καθιστούν νέο πρόεδρο της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο, και απόλυτο κυρίαρχο στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

O χάρτης των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο νυν πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 52,1% των ψήφων με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου (βυσσινί χρώμα στο χάρτη) συγκεντρώνει το 38,8% των ψήφων ενώ ο Σελαχατίν Ντεμίρτας (γαλάζιο χρώμα), ο υποψήφιος των Κούρδων, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει το 9,1% των ψήφων, σύωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Με το αποτέλεσμα αυτό ο Ερντογάν αποκτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και περιθώρια ελιγμών. Ως προς την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, τα εσωκομματικά προβλήματα θα είναι δεδομένα.

Κι αυτό επειδή το 38,6% του Ιχσάνογλου είναι μεν σχεδόν ίσο με το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά μικρότερο από το 43,23% που ήταν το ίδιο άθροισμα στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου 2014.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν αυξάνει κατά πολύ τόσο το ποσοστό όσο και των αριθμό των ψήφων που έλαβε. Τέλος ως προς τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, ο στόχος που είχε τεθεί πριν από τις εκλογές ήταν το 10%.

iefimerida



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250