Στον αέρα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το 2015

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 08:57

Στον αέρα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το 2015

Σταματά από το 2015 η κοινοτική χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ποιες είναι ο προτάσεις των δημάρχων.

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν 70.000 παιδιά τα οποία θα φιλοξενηθούν από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αφού του χρόνου αναμένεται να διακοπεί πλήρως η κοινοτική χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα η Ε.Ε. έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι από το 2015 δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου τις δράσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αφού ουσιαστικά παρατυπεί καταβάλλοντας κονδύλια που διοχετεύονται για λειτουργικά έξοδα.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι από τα 160. εκ ευρώ (122 εκ. ευρώ από το ΕΚΤ και με την συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (38 εκ. ευρώ ))που εξασφαλίστηκαν το 70% αποδίδεται σε λειτουργικές δαπάνες και προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Τον κίνδυνο για τον περιορισμό της χρηματοδότησης έχει επισημάνει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος ο οποίος έχει υπογραμμίσει ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου θα είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συνολικά 2.500 δομές απαρτίζουν το σύστημα προσχολικής αγωγής με συντονιστές τους δήμους ανά την επικράτεια που φιλοξενούν 113.000 παιδιά. Αίτημα των δημάρχων της χώρας  είναι να αντιμετωπιστεί το σύστημα προσχολικής αγωγής που ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση ως βαθμίδα της εκπαίδευσης, από το κράτος, με την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και των δομών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες κοστίζει περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που έχουν ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΚΤ και του υπουργείου Εργασίας έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 90.000 παιδιών. Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης που λειτουργούς στους δήμους και απασχολούν παιδιά εργαζόμενων οικογενειών μέχρι το απόγευμα, εξυπηρετούν 20.000 παιδιά ενώ οι δομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες υποδέχονται 3.000 παιδιά. Ο δήμαρχος Συκεών – Νεάπολης, Σ. Δανιηλίδης εκ μέρους της ΚΕΔΕ έχει προτείνει στην κυβέρνηση προκειμένου να μην καταρρεύσει το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών, να προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις των δομών από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα καθώς και από μεταφορά κονδυλίων από τα αδιάθετα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που φτάνουν σήμερα το 1.5 δισ. Ευρώ.

thetoc