Τα μερίδια αγοράς στα γαλακτοκομικά -Ποιά εταιρία κρατάει τα ηνία του κλάδου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 14:32

Τα μερίδια αγοράς στα γαλακτοκομικά -Ποιά εταιρία κρατάει τα ηνία του κλάδου

Θεωρείται ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην χώρα μας, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές μέσω του πολυνομοσχεδίου του ΟΟΣΑ, βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες ενώ προκάλεσε νέο πόλεμο μεταξύ των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτό.
Μάλιστα η απελευθέρωση της χρονικής διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ουδόλως μείωσε τις τιμές των προϊόντων.
Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, ο κλάδος συνολικά είναι ζημιογόνος και έχει υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα, ως εκ τούτου η ρύθμιση θα μειώσει το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά δεν είναι γνωστό τι μέρος αυτού του οφέλους θα μεταφερθεί στις λιανικές τιμές.      
Ποιές είναι όμως σήμερα οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου οι οποίες και ελέγχουν το σύνολο σχεδόν της αγοράς;
Στην πρώτη θέση, είναι η ΦΑΓΕ με μερίδιο 22%, στη δεύτερη η ΔΕΛΤΑ με 18% και στην τρίτη η Όλυμπος με 10% ενώ μετά τη Danone ακολουθούν η Κρι Κρι με 7%, η ΜΕΒΓΑΛ με 6% και η FrieslandCampina με 3%.

ΦΑΓΕ

Θεωρείται η ισχυρότερη του κλάδου σήμερα, με παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα η εταιρία προγραμματίζει επενδύσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές και να επωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος εργασίας της χώρας.
Εκτός όμως από την Ελλάδα η γαλακτοβιομηχανία, «τρέχει» και επενδυτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου που διαθέτει στη Νέα Υόρκη.
Η νέα γραμμή παραγωγής, η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014, θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου από 85.000 τόνους ετησίως, που είναι σήμερα, σε 160.000 τόνους.
Η επένδυση αυτή, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια, έρχεται να στηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ για τα προϊόντα της εταιρείας. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι μέσα σε μια πενταετία ο όγκος πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ έχει υπερτετραπαλασιστεί και από 16.666 τόνους το 2009 διαμορφώθηκε στο τέλος του 2013 σε 69.254.
Σημειώνεται ότι η γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη επενδύσει στις ΗΠΑ περί τα 236,4 εκατ. δολάρια για να στηρίξει της ζήτηση.

ΔΕΛΤΑ (Vivartia)


Η Δέλτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου ιθγατρική της Vivartiaτου μεγαλύτερου Ομίλου τροφίμων στην Ελλάδα με 26 παραγωγικές μονάδες, παρουσία σε 29 χώρες και πάνω από 10.000 εργαζόμενους. Το 2013 ο τζίρος της Vivartia διαμορφώθηκε κοντά στα 600 εκατ. ευρώ και τα κἐρδη EBITDA στα 14 εκατ ευρώ έναντι 1,7 εκατ ευρώ το 2012. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΛΤΑ Τροφίμων, θυγατρική της Vivartia, υπέγραψε προσύμφωνο για να εξαγοράσει ποσοστό 43% της ΜΕΒΓΑΛ από την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου. Σε συνδυασμό με το 14,8% που ήδη κατείχε η Δέλτα, ο όμιλος της Vivartia θα ελέγχει πλέον το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ.
Το τίμημα της εξαγοράς για το 43% συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί έπειτα από την εξόφληση υποχρεώσεως της ΜΕΒΓΑΛ προς τη ΔΕΛΤΑ ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.Ετσι ουσιαστικά η Vivartia με 700.000 ευρώ μετρητά αποκτά μια εταιρεία που τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα διατηρεί σημαντικό μερίδιο αγοράς.


MEBΓΑΛ
Η Μεβγάλ δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτομικών από το 1950 και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Βόρεια Ελλάδα, Ο κύκλος εργασιών το 2012 ανήλθε σε 173 εκατ ευρώ και είχε ζημιές περίπου 8 εκατ ευρώ. Πανελλαδικά το μερίδιο που κατέχει στα γαλακτοκομικά ανέρχεται στο 5,7%. Περίπου το 24% του τζίρου διοχετεύεται στις ξένες αγορές. Απασχολεί περί τους 900 εργαζομένους και συνεργάζεται με 400 αγελαδοτρόφους και 1.700 αιγοπροβατοτρόφους.

fpress