Ο Ολάντ νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 11:03

Ο Ολάντ νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι από σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, με την κεντροαριστερά να επιστρέφει στα Ηλύσια Πεδία έπειτα από 17 χρόνια απουσίας. «Η αλλαγή αρχίζει τώρα», δήλωσε ο κ. Ολάντ. Την ήττα του παραδέχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε πως δεν θα είναι επικεφαλής της «Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι κάλπες στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και τα επίσημα αποτέλεσματα δίνουν στον Φρανσουά Ολάντ τη νίκη - το ίδιο και τα exit poll (51,8% δίνει το Ινστιτούτο Ipsos και 52% το TNS Sofres).

Υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των υποστηρικτών του στη γενέτειρά του Τιλ, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δηλώνει ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου σηματοδοτεί την επιλογή της αλλαγής και στέλνει μήνυμα ενότητας στους Γάλλους. Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύεται να διαφυλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Γαλλία· ορίζει ως προτεραιότητες τη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της χώρας, την ίση μεταχείριση των πολιτών της και θέτει στόχο τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης.

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι ένα μοιραίο αποτέλεσμα και είναι αποστολή μου η ανάπτυξη», σημείωσε ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας στην πρώτη ομιλία του έπειτα από την κατάκτηση της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από 17 χρόνια κυριαρχίας της Δεξιάς έστειλε μήνυμα ενότητας στους πολίτες της Γαλλίας, τονίζοντας ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων. «Σήμερα δεν υπήρξαν δύο Γαλλίες, αλλά μία» δήλωσε στην ομιλία του, τονίζοντας ότι θα είναι ο ηγέτης που θα ενώσει τη χώρα.

Ο Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε τους πολίτες για την ψήφο τους, την επιλογή τους υπέρ της αλλαγής, και σημείωσε πως αναγνωρίζει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Παραδέχθηκε την ήττα του ο Σαρκοζί

«Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας» είπε σε πλήθος οπαδών του ο Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας πως δεν θα είναι επικεφαλής του UMP στις επερχόμενες εκλογές.

«Να μην διαιρεθείτε, να παραμείνετε ενωμένοι. Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των βουλευτικών. Είναι δυνατόν να την κερδίσουμε. Τα αποτελέσματα (των σημερινών προεδρικών εκλογών) είναι τιμητικά. Δεν θα οδηγήσω εγώ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία» είπε ο κ. Σαρκοζί σύμφωνα με μέλη του κόμματος που συναντήθηκαν μαζί του.

«Δικαιοσύνη και συσπείρωση του λαού θα επιδιώξει ο Φρανσουά Ολάντ

«Είναι μια τεράστια ευτυχία» δήλωσε στο κανάλι TF1 η Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών.

«Θέλω να δώσω κατ' αρχάς τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Ολάντ» είπε, «για την εκστρατεία που έκανε και για το πρόγραμμά του.

»Νιώθουμε υπερήφανοι που παίρνει σήμερα στα χέρια του το πεπρωμένο της χώρας, περιμέναμε τόσα χρόνια αυτήν τη στιγμή. Θέλησή μας είναι η σημερινή νίκη να μη είναι η νίκη του ενός στρατοπέδου εναντίον του άλλου, αλλά μια νίκη της Γαλλίας, την οποία ο Ολάντ θέλει να ανορθώσει μέσα από τη δικαιοσύνη και τη συσπείρωση του λαού».

Ζιπέ: Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή τους

«Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή τους», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Είμαστε δημοκρατία, ο λαός είναι κυρίαρχος, εύχομαι καλή τύχη στον Φρανσουά Ολάντ. Το μέλλον της χώρας αφορά όλους μας και ευχόμεθα στη Γαλλία να επιτύχει».

Γέφυρες προς τον Ολάντ ρίχνει το Βερολίνο

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση Μέρκελ είναι «έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του για την επεξεργασία ενός Συμφώνου Ανάπτυξης» - το οποίο, σημείωσε με νόημα, «θα προστεθεί» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

«Θέλουμε να συνεργασθούμε στενά με τον νέο Πρόεδρο. Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού για να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους. Εχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο και τώρα θέλουμε να προσθέσουμε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο για περισσότερη ανταγωνιστικότητα σε αυτό», τόνισε ο κ. Βεστερβέλε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να προσθέσουμε νέα κίνητρα για ανάπτυξη και αυτό περνά μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία σφυρηλάτησης πολιτικών για την ανάπτυξη, αλλά πρέπει να σημειώθει πως το Βερολίνο έχει δείξει ότι προσβλέπει σε ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα «συμπληρώνει» - χωρίς όμως να τροποποιεί - το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Χαρακτηρίζοντας «ιστορικό γεγονός» την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Βέστερβελε δήλωσε πως όντας πεπεισμένος για τη «στενή εταιρική σχέση» με τη Γαλλία, «εμείς είμαστε χαρούμενοι για την συνεργασία μας».

Ο κ. Βέστερβέλε είπε μάλιστα στα γαλλικά, «η Ευρώπη είναι το κοινό μας πεπρωμένο».

Συνεργάτες του κ. Ολάντ είχαν δηλώσει πως αργότερα το βράδυ ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Ο ίδιος ο κ. Ολάντ αναμένεται να τηρήσει την παράδοση που θέλει τον κάθε νέο Γάλλο Πρόεδρο να επιλέγει τη Γερμανία για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.

Πηγή: tanea.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250