Κάρολος Παπούλιας : «Πολιτειακά παιχνίδια εγώ δεν παίζω»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 08:42

Κάρολος Παπούλιας : «Πολιτειακά παιχνίδια εγώ δεν παίζω»

Δεν παραιτείται ο Κάρολος Παπούλιας για να διευκολύνει κομματικές σκοπιμότητες

Ο Κάρολος Παπούλιας δεν πρόκειται να παραιτηθεί τον Οκτώβριο για να διευκολύνει τυχόν κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την πρόωρη διαδοχή του προκειμένου να πιεστούν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης κάποιοι από τους ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους, να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Η κατηγορηματική άρνησή του να συμπράξει σε συμπράξει σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις έχει μεταφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκφράσει δημόσια και ιδιωτικά ανησυχία για ένα παιχνίδι με το θεσμό της Προεδρίας που θα μπορούσε να δυσκολεψει τη στρατηγική της Κουμουνδούρου, αναφέρει η κυριακάτικη Real News.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από την Προεδρία στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί να υπάρχει το συνταγματικό περιθώριο για μια τέτοια διαδικασία αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματική βούληση του συνταγματικού νομοθέτη και με βάση αυτό το σκεπτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δείχνει διάθεση να παίξει ρόλου κομπάρσου σε ένα έργο που προετοιμάζεται να παιχτεί το φθινόπωρο, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών είναι κακό για την κυβέρνηση.

«Πολιτειακά παιχνίδια εγώ δεν παίζω» είναι μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Παπούλιας σε συνομιλίες του κεκλεισμένων των θυρών, απαντώντας και στην κριτική που έχει δεχθεί για την υπογραφή Προεδρικών Διαταγμάτων και ΠΝΠ με τα οποία εφαρμόζονται τα μνημόνια. Και εννοεί ότι δεν αποδέχθηκε τις συστάσεις της αντιπολίτευσης για αναπομπή προκειμένου να μην προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία πολιτική κρίση υπερβαίνοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Παπούλιας είναι νομικός και έχει μελετήσει σε βάθος το Σύνταγμα και τις ερμηνείες που έχουν δοθεί για τα άρθρα που αφορούν την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του. Ο διευθυντής του νομικού του γραφείου Κώστας Μηχιώτης έχει πολλές φορές κληθεί να γνωμοδοτήσει ή να αναζητήσει απόψεις έγκυρων νομικών προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές.

Θεσμικά ο κ. Παπούλιας θα φύγει από το Προεδρικό Μέγαρο μετά από δέκα χρόνια, όπως έχει διαβεβαιώσει συνομιλητές του, και αυτό σημαίνει εν προκειμένω ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από την ώρα του προκειμένου να διευκολύνει κομματικές σκοπιμότητες.

Η θητεία του λήγει στις 12 Μαρτίου 2015. Βάσει του Συντάγματος η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, κατά την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι βουλευτών, πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο ένα μήνα πριν, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2015. Μπορεί να γίνει και όσο νωρίτερα θέλει η κυβέρνηση. Αν ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και επίσης στην τρίτη δεν συγκεντρωθούν 180, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.
 



00 inkefalonia general ad 300X250