Στο τραπέζι πλέον το σενάριο της «αρπαγής» του αεροσκάφους

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 22:18

Στο τραπέζι πλέον το σενάριο της «αρπαγής» του αεροσκάφους

O πιλότος, το πλήρωμα αλλά και οι επιβάτες μπαίνουν στο στόχαστρο των ερευνών, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο με το εξαφανισμένο εδώ και μία εβδομάδα Boeing 777. O πρωθυπουργός της Μαλαισίας απέφυγε τη χρήση της λέξης «αεροπειρατεία», αλλά αναγνώρισε ότι το αεροσκάφος σκόπιμα άλλαξε πορεία. Όσο για τις έρευνες, αυτές πλέον καλύπτουν μια περιοχή από τον Ινδικό Ωκεανό έως την κεντρική Ασία. Αστυνομικοί έσπευσαν στο σπίτι του 53χρονου Ζάαρι Αχμάντ Σαχ, στα περίχωρα της Κουάλα Λουμπούρ, αναζητώντας οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να βοηθήσει τις έρευνες.

Όπως μετέδωσε το CNN, δύο φορτηγάκια της Αστυνομίας φάνηκε να αναχωρούν από το συγκρότημα κατοικιών όπου ζει ο πιλότος. Οι αστυνομικοί κρατούσαν αρκετές σακούλες, χωρίς όμως να είναι σαφές ότι πρόκειται για υλικό που συνέλεξαν από το σπίτι του Αχμάντ Σαχ.

Ο 53χρονος μπήκε στην αεροπορική εταιρεία της Μαλαισίας το 1981 και είχε τουλάχιστον 18.365 ώρες πτήσεις.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Νατζίμπ Ραζάκ, είχε ανακοινώσει ότι σταματούν οι έρευνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προκειμένου όλες οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση να επικεντρωθούν σε άλλες ζώνες, κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις επικοινωνίες του αεροσκάφους με τα ραντάρ και τους δορυφόρους.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν θα γίνουν έρευνες και στο σπίτι του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους ή/και στα σπίτια των υπόλοιπων μελών του πληρώματος.

Είναι πάντως σχεδόν βέβαιο, όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του CNN, ότι οι Αρχές θα εξετάσουν και το ιστορικό των επιβατών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μεταξύ αυτών υπήρχαν άτομα με γνώσεις σε θέματα πτήσεων κλπ.

Έμπειρος ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία

Μαλαίσιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν πλέον ότι το Boeing 777 που εξαφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο ενδέχεται να εξετράπη από την πορεία του και να κινήθηκε προς τον Ινδικό Ωκεανό από κάποιον που γνώριζε πολύ καλά τους αεροδιαδρόμους, αλλά και τις θέσεις των ραντάρ.

«Πρόκειται ασφαλώς για κάποιον έμπειρο, ικανό και εν ενεργεία πιλότο» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς που μετέχει στις έρευνες οι οποίες καλύπτουν πλέον μια τεράστια ζώνη, από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, διευκρίνισε ότι η θεωρία αυτή βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από ένα στρατιωτικό ραντάρ και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Το ραντάρ συνέχισε να καταγράφει ένα αεροπλάνο επί πολλές ώρες αφότου η πτήση ΜΗ370 χάθηκε από τις οθόνες των πολιτικών ραντάρ.

Ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του αεροσκάφους «φαίνεται πως ήξερε πολύ καλά πώς να αποφύγει τα πολιτικά ραντάρ, ότι τα είχε μελετήσει επισταμένως» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνισή του έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα πολλές και διάφορες θεωρίες και φήμες: ότι το ανατίναξαν αεροπειρατές, ότι αντιμετώπιζε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, ότι το χτύπησε πύραυλος ή ακόμη και ότι αυτοκτόνησε ο κυβερνήτης του.

Πηγή: in.gr




00 inkefalonia general ad 300X250