H Boυλή εκσυγχρονίζεται: Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία -Πώς θα ψηφίζουν εφεξής οι βουλευτές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 19:51

H Boυλή εκσυγχρονίζεται: Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία -Πώς θα ψηφίζουν εφεξής οι βουλευτές

Αλλάζει τις επόμενες εβδομάδες το σύστημα ψηφοφοριών στη Βουλή, καθως το κοινοβουλιο προχωρά στη καθιέρωση ηλεκτρονικού σύστηματος φανερής ψηφοφορίας.
Με βάση το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, οι βουλευτές θα προμηθευτούν ειδικές κάρτες ψηφοφορίας -παρόμοιες με τις πιστωτικές ή τις τηλεκάρτες- οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε ειδικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής και θα έχουν δυνατότητα να ψηφίζουν με τα αντίστοιχα πλήκτρα, «ναι», «όχι» και «παρών», ενώ υπάρχει και ειδικό κουμπί που θα το πατούν οι βουλευτές προκειμένου να δηλώνεται η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, συζητήσεις προκαλεί το γεγονός ότι το κοινοβουλιο δε έχει ακόμα προβλέψει τι θα γινει εαν ένας βουλευτής για παράδειγμα, χρησιμοποιήσει την κάρτα ενός συναδέλφου του που μπορεί να απουσιάζει για να ψηφίσει και για λογαριασμό του γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.

Μια απο τις σκέψεις που υπάρχουν ειναι το όνομα του κάθε βουλευτή να εκφωνείται, αυτός να φωναζει παρών και μετα να ψηφίζει με την ηλεκτρονική του κάρτα.

Θέμα προκύπτει ακόμα και για τους βουλευτες της Χρυσης Αυγης που ειναι προφυλακισμένοι καθως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής το κοινοβουλιο υποχρεούται να τους δώσει ηλεκτρονικές κάρτες αφου μέχρι σημερα δεν εχει αποφασιστεί κάποια περικοπή απο πλευράς κοινοβουλίου στα προνόμια τους ουτε εχουν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250