Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά της Κριμαίας - Πούτιν: Μπορώ να εισβάλλω στην Ουκρανία όποτε θέλω!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 19:51

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά της Κριμαίας - Πούτιν: Μπορώ να εισβάλλω στην Ουκρανία όποτε θέλω!

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων. Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών και ότι έχουν δει ρωσικά τεθωρακισμένα στη ρωσική πλευρά.
«Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τρίτη από το σπίτι του στα περίχωρα της Μόσχας, μίλησε για αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας "δια των όπλων" στην Ουκρανία, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές τους Μαΐου εάν αυτές διεξαχθούν υπό τις σημερινές συνθήκες "τρομοκρατίας" και πως ο Γιανουκόβιτς είναι ο ένας και μοναδικός πρόεδρος της Ουκρανίας που έχει νομιμοποίηση.

Οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα είναι "νόμιμη", διότι "έχουμε αίτημα του νόμιμου προέδρου της χώρας", δήλωσε ο Πούτιν. Λίγο αργότερα έλεγε στους δημοσιογράφους ότι προειδοποίησε τον Γιανουκόβιτς ότι "δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον" στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πως ο Γιανουκόβιτς ζήτησε, την 1η Μαρτίου, από τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, προκάλεσε αίσθηση. Κυρίως γιατί μια μέρα πριν, από το Ροστόφ επί του Ντον όπου είχε βρει καταφύγειο, ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας είχε υποστηρίξει πως δεν είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία.

Παράλληλα, διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία. Είναι «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας», είπε. Ερωτηθείς αν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε: «όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας». Και πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν έχει συμφέρον στην υποκίνηση των αποσχιστικών διαθέσεων στην Κριμαία.

Αλλά τον πρόεδρο της Ρωσίας ήρθε να... διαψεύδει ουσιαστικά ο υπουργός του των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε ότι η κίνηση των ενόπλων ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία ήταν σωστή και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάσχεση όπλων και εκρηκτικών, μεταδίδει το Reuters.

Στο... πνεύμα του Πούτιν, ο Λαβρόφ κούνησε το δάχτυλο στους δυτικούς και διεμήνυσε ότι οι απειλές από τη Δύση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δεν θα μεταβάλλουν τη θέση της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι θυμωμένος με τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην Ουκρανία», σημείωσε ο Λαβρόφ.


Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών



Στο μεταξύ, την πραγματοποίηση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών ανακοίνωσε για την Τετάρτη το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ευρωατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε επίσης για αύριο την επιτροπή NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο Ράσμουσεν ανέφερε εξάλλου ότι η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντατικοποιήσει την εν εξελίξει και αυστηρή αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης για την ασφάλεια της συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση», ανέφερε ο Ράσμουσεν.

newsit.gr