Πέθανε η Τζένη Βάνου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 13:28

Πέθανε η Τζένη Βάνου

Η γνωστή τραγουδίστρια κατέληξε στο νοσοκομείο «Μεταξά» μετά από μάχη με τον καρκίνο

Πέθανε η Τζένη Βάνου. Η τραγουδίστρια που έδινε μάχη με τον καρκίνο εδώ και πολύ καιρό κατέληξε στο νοσοκομείο «Μεταξά» σε ηλικία 75 χρονών. Τον Αύγουστο η γνωστή τραγουδίστρια έκανε επέμβαση στον λαιμό της για να της αφαιρέσουν έναν όγκο.

Η κηδεία της φέρεται ότι θα γίνει στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης. Από το κοιμητήριο, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. 

Η χαρακτηριστική βραχνή, ερωτική, λυγμική της φωνή. Η αγάπη που έτρεφαν για εκείνη οι συνάδελφοι της, συνθέτες και τραγουδιστές. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Τζένη Βάνου, μία από τις πιο μεγάλες φωνές του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού, υπήρξε πάντα σεμνή, με μία φυσική ευγένεια, που την έκανε να ξεχωρίζει. 

Ερμηνεύτρια τραγουδιών, που έγραψαν ιστορία, όπως το «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» και «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», η Τζένη Βάνου, έφυγε από τη ζωή, πέντε ημέρες πριν από τα γενέθλια της. Είχε γεννηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 1939.

Η Ευγενία Βραχνού, αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα.

Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.

Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρηκ.ά.

Το 2010, είχε γίνει γνωστό ότι, άνοιξε μίνι μάρκετ, με τον γιο της, στη Νέα Σμύρνη, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τα παιδιά της, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είχε προηγηθεί η πώληση του σπιτιού της, προκειμένου να βρεθεί το κεφάλαιο για την μικρή, οικογενειακή επιχείρηση, αλλά τελικά, το εγχείρημα δεν απέδωσε και αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο.

Ευελπιστούσε σε τιμητική σύνταξη.

Η Τζένη Βάνου είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία.

thetoc.gr