Μας δίνουν τη δόση 1 δισ. αλλά μας ζητούν μέτρα 1,2 δισ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 09:11

Μας δίνουν τη δόση 1 δισ. αλλά μας ζητούν μέτρα 1,2 δισ. ευρώ

Τι κλείνει σήμερα και τι μένει ανοικτό για τον Ιανουάριο - Nέα συνάντηση Χατζηδάκη-ελεγκτών για τους πλειστηριασμούς - Η ομάδα Τόμσεν θα επιστρέψει στην Αθήνα μέσα Ιανουαρίου

Ανοικτό το ενδεχόμενο να νομοθετήσει η κυβέρνηση μονομερώς, χωρίς την έγκριση της Τρόικα, για την  παράταση του «παγώματος» πλειστηριασμών και του ΦΠΑ 13% στην εστίαση αφήνουν πλέον στην κυβέρνηση.


Πριν φύγει όμως απόψε ή αύριο η Τρόικα, ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει νέα συνάντηση για τους πλειστηριασμούς, ενώ ενδεχομένως και η ομάδα του Γιάννη Στουρνάρα να επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα στο δημοσιονομικό κενό που, αισίως, φτάνει πια στα 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις.

Με βάση τα νέα δεδομένα μετά τις συσκέψεις του σαββατοκύριακου με την Τρόικα:

-          Η κυβέρνηση βρίσκεται μια ανάσα πριν καταλήξει σε συμφωνία για τα ΕΑΣ. Έτσι μπορεί να εγκριθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επέμεινε σθεναρά ότι πρέπει να διασωθούν τουλάχιστον τα 3 εργοστάσια της ΕΑΣ γιατί πρέπει να εκτελέσουν πολύ απαιτητικά συμβόλαια παραγωγής οβίδων «αέρος-αέρος» για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

-          Το δημοσιονομικό κενό και οι τρόποι κάλυψής του θα συζητηθούν τον Ιανουάριο.   Η διαφορά με την ελληνική πλευρά είχε μειωθεί στα 900 εκατ. ευρώ αλλά αυξήθηκε στα 1,2 δισ. επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα αμφισβητεί την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ (την υπολογίζει σε 70% έναντι 77% που θεωρεί πως θα έχουν οι φόροι ακινήτων του 2013). Δεν δέχεται τα 2,65 δισ. που υπολογίζει η κυβέρνηση αλλά προβλέπει εισπράξεις 2,35 δισ. δηλαδή 315 εκατ. ευρώ λιγότερα.

-           Η Τρόικα θα επιστρέψει στα μέσα Ιανουαρίου, για περίπου 10 μέρες, αφού στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει Γιούρογκρουπ για την επόμενη δόση προς τη χώρα μας ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

-          Το θέμα των πλειστηριασμών θα συζητηθεί ξανά όταν επιστρέψουν οι ελεγκτές τον Ιανουάριο, αν δεν βρεθεί λύση στη σημερινή σύσκεψη με τον Κωστή Χατζηδάκη. Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούσαν δύσκολο να υπάρξει σήμερα κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για μονομερή απόφαση παράτασης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Το moratorium του νόμου Κατσέλη έχει συμφωνηθεί να παραταθεί για ολόκληρο το 2014, αλλά οι τροϊκανοί ζητούν πιο αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται.

Μονομερώς πριν εκπνεύσει ο Δεκέμβριος ενδέχεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση και τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση. Αλλά για το θέμα αυτό η Τρόικα δεν δέχεται προς το παρόν τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για τις επιπτώσεις που είχε η μείωση στα κρατικά έσοδα, παρά τα στοιχεία που τους έχει παρουσιάσει η Αθήνα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών πάντως ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης με την τρόικα».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250