Η λευκή μαγεία της Κύπρου – Χιόνια παντού!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 14:00

Η λευκή μαγεία της Κύπρου – Χιόνια παντού!

Οι περισσότεροι χειμώνες στην Κύπρο είναι μεν κρύοι αλλά όχι με αρκετή χιονόπτωση.

Το νησί της Αφροδίτης φημίζεται για τον ζεστό του καιρό και τις παραλίες του όμως…χειμώνας είναι και είπε να βάλει για λίγο τα λευκά του.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Κύπρος βρίσκεται στην κατάψυξη και τα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους ακόμη και στην πρωτεύουσα Λευκωσία.

Στο Τρόοδος, όπου συνεχίστηκε η ελαφρά χιονόπτωση καθ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο υδράργυρος υποχώρησε στους 9 βαθμούς υπό το μηδέν. Το ύψος του χιονιού είναι 60 εκατοστά στην Πλατεία Τροόδους και 80 στην κορυφή του Ολύμπου.

Το τοπίο είναι μαγικό στο Τρόοδος και στον Όλυμπο. Μικροί και μεγάλοι δεν έχασαν την ευκαιρία να βγουν στο χιόνι και να παίξουν.

Όμως δεν λείπουν και τα προβλήματα. Περίπου 30 κοινότητες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι το χιόνι έφθασε το βράδυ και σε Δήμους της μείζωνος Λευκωσίας, όπως τα Λατσιά, το Τσέρι και το Δάλι.

Χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Αλάμπρα και την Κοκκινοτριμιθιά, ενώ σε άλλες περιοχές έπεσε χιονόνερο.

Όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος εξακολουθούν να είναι κλειστοί, ενώ μη προσβάσιμοι είναι πολλοί δρόμοι σε διάφορες κοινότητες.

Η Αστυνομία προτρέπει το κοινό πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση του να συμβουλεύεται τις ανακοινώσεις που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ή να επικοινωνεί με τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ή τη Γραμμή του Πολίτη στο 1460 ή με τις γραμμές έκτακτης ανάγκης στο 199 και 112.

Αισθητή είναι η έλλειψη βασικών αγαθών στις αποκλεισμένες κοινότητες. Το ψωμί, το γάλα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εξαντλούνται, ενώ λόγω του κρύού, έχουν σπάσει οι σωλήνες ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό.

Επίσης αρκετά άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα, αφού οι ποσότητα που είχαν εξαντλείται επικίνδυνα.

Οι κοινοτικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, και καταβάλλονται προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και το τσουχτερό κρύο θα είναι το σκηνικό του καιρού και για σήμερα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, σήμερα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένη καταιγίδα. Στα ορεινά και ημιορεινά αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις, ενώ χιονόνερο πιθανόν να σημειωθεί και σε κάποιες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως κατά τις αυγινές ώρες. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 9 στα παράλια και στους -3 στα υψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με ενδεχόμενο μεμονωμένων βροχών και παροδικών χιονοπτώσεων στα ορεινά και πιθανόν σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές, ενώ σταδιακά αναμένεται βελτίωση του καιρού και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα εμφανίζονται αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά περαιτέρω άνοδο κατά το διήμερο.

euronews




00 inkefalonia general ad 300X250