Διεθνής διασυρμός για το πλοίο «Πηνελόπη Α»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 11:26

Διεθνής διασυρμός για το πλοίο «Πηνελόπη Α»

Διεθνή διασυρμό της χώρας προκαλεί η εγκατάλειψη των απλήρωτων ναυτικών του «Πηνελόπη Α» μέσα στο λιμάνι της Ραφήνας ενώ η υπόθεση αρχίζει να διερευνάται από την Δικαιοσύνη

Η εγκατάλειψη των ναυτικών και η αδράνεια του ΥΝΑ να τους προσφέρει βοήθεια προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης και ναυτεργατικών σωματείων ενώ το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις μετά από εκτενές ρεπορτάζ του BBC.
Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25215690


«Εκατομμύρια απλήρωτοι Έλληνες εργαζόμενοι», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ και επικεντρώνεται στην υπόθεση των απλήρωτων ναυτικών του «Πηνελόπη Α.» γράφοντας μεταξύ άλλων σε σχέση με το σκάφος ότι:
«Βρίσκεται σε αδράνεια, δεμένο στην στεριά και το «κουφάρι» σιγά σιγά σκουριάζει».

«Η «Πηνελόπη» έπρεπε να κάνει ημερήσιο ταξίδι από το λιμάνι της Ραφήνας, έξω από την Αθήνα, στα όμορφα νησιά της Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου. Όμως, από το καλοκαίρι, έχει ακινητοποιηθεί καθώς το πλήρωμα αρνείται να ταξιδέψει καθώς δεν έχει πληρωθεί εδώ και μήνες», αναφέρει, προλογικά, το δημοσίευμα του BBC.

Στο μεταξύ, με αφορμή δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι παρότι έχει ζητηθεί από το Λιμεναρχείο η απομάκρυνσή του για λόγους ασφάλειας του πληρώματος αλλά και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Η έρευνα, όπως σημειώνει το pireas2day ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα κληθεί να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων, ώστε αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Το δημοσίευμα αναφέρει την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, στην οποία τονίζεται ότι, από τις 11 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας έχει ζητήσει με εξώδικο προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, το οποίο κοινοποίησε και στο υπουργείο Ναυτιλίας, τη μεταφορά του πλοίου σε αγκυροβόλιο, ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος που προκύπτει από την παραμονή του «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι, τόσο για την ασφάλεια του πληρώματος όσο και για ενδεχόμενο πρόκλησης ναυαγίου ή ναυτικού ατυχήματος αλλά και περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ επισημαίνεται ότι, την περασμένη Κυριακή αλλά και την Δευτέρα, λόγω των ανέμων, έσπασαν κάβοι του πλοίου, ενώ καταλογίζονται ευθύνες τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρία όσο και στο αρμόδιο υπουργείο. Τονίζεται επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει στο Λιμεναρχείο τα οφειλόμενα χρήματα, από λιμενικά τέλη, τέλη περισυλλογής απορριμμάτων κ.α, που φθάνουν περίπου τις 122.000 ευρώ.




00 inkefalonia general ad 300X250