Έρχονται λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και δημοτικές επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 08:39

Έρχονται λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και δημοτικές επιχειρήσεις

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-Τρόικα - Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δεν υπάρχουν κόκκινες κάρτες» στο πρώτο κύμα κινητικότητας

Έκλεισε η συμφωνία για το επόμενο κύμα κινητικότητας και απολύσεων μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υψηλόβαθμου κλιμακίου της Τρόικας, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου ενενήντα λεπτά.

Οι δύο πλευρές αφού ολοκλήρωσαν την αποτίμηση της πρώτης κινητικότητας και συμφώνησαν ότι τα προαπαιτούμενα καλύπτονται, συζήτησαν τη διαδικασία βάσει της οποίας θα επιτευχθούν οι επόμενες απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Συγκεκριμένα για το θέμα των απολύσεων συμφωνήθηκαν τα παρακάτω   

-Μείωση προσωπικού μεγάλων φορέων, χωρίς όμως να κλείσουν όπως έγινε στη περίπτωση της ΕΡΤ

- «Λουκέτο» σε εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα και χρηματοδοτούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το protothema.gr

-«Λουκέτο» σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία θα θεωρηθούν ζημιογόνα ή «χωρίς λόγο ύπαρξης», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη

-Συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται της επόμενες ημέρες να συμπληρωθεί η λίστα των οργανισμών οι οποίοι θα μπουν σε διαδικασία «ξαφνικού θανάτου».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε εκφράσει την ενόχλησή του για καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί από πλευρά υπουργείων σχετικά με το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είχαν υποδειχθεί οργανισμοί προς συγχώνευση ή κλείσιμο.  

Για μια ακόμη φορά, στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Τρόικα, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στις 15.000 απολύσεις έως το τέλος της επόμενη χρονιάς, οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου που συνεχίζουν να εργάζονται βάσει προσωρινών διαταγών. Πάντως, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζεται αισιοδοξία, αφού για πρώτη φορά στην χθεσινή συνάντηση η ομάδα Τόμσεν ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για τον αριθμό των συγκεκριμένων υπαλλήλων.  

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις 4.000 απολύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2013, έχουν ικανοποιηθεί με την προσμέτρηση των 2.000 περίπου απολυμένων από την ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής απομένουν ακόμα 1.300 απολύσεις, οι οποίες υπολογίζεται πως θα είναι οι πολιτικοί υπάλληλοι των αμυντικών βιομηχανιών, που, όπως όλα δείχνουν, θα δουν την πόρτα της εξόδου του δημοσίου εντός των επόμενων σαράντα ημερών. Επιπλέον για τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού θα προσμετρηθούν όλοι εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους θα επιβληθεί η ποινή της οριστικής αργίας, μετά από απόφαση των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε επιπλέον και το δεύτερο κύμα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα μπουν στο καθεστώς της οχτάμηνης κινητικότητας. Κατ’ αρχήν επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά πως όσοι δημοτικοί υπάλληλοι μπουν σε εθελούσια διαδημοτική κινητικότητα, θα είναι σε διαθεσιμότητα το πολύ δύο μήνες. Εκτός αυτών όμως, σε πρόγραμμα οχτάμηνης κινητικότητας θα μπουν κυρίως υπάλληλοι που απασχολούνται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πρώτο κύμα κινητικότητας, όπως δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «δεν υπάρχουν κόκκινες κάρτες».

Η ίδια πηγή ανέφερε χθες ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό το συγκεκριμένο υπουργείο δε βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, μιας και έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα.

ΠΡΩΤΟ ΘΜΕΑ