Ομπάμα: «Ηρθε ο καιρός να αλλάξουμε την πολιτική μας για την Κούβα»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 09:49

Ομπάμα: «Ηρθε ο καιρός να αλλάξουμε την πολιτική μας για την Κούβα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι μπορεί να έχει φτάσει ο καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους προς την Κούβα, κατά της οποίας εφαρμόζουν εμπάργκο για περισσότερο από μισό αιώνα. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, προσεκτικοί και πρέπει να συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τις πολιτικές μας», είπε σε μια εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων στην περιοχή του Μαϊάμι.

«Λάβετε υπόψη ότι όταν ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία μόλις είχα γεννηθεί, έτσι η αντίληψη ότι οι ίδιες πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή το 1961 κατά κάποιο τρόπο θα εξακολουθούν να είναι τόσο αποτελεσματικές και σήμερα στην εποχή του Διαδικτύου δεν έχει νόημα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Φιντέλ Κάστρο, τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης .

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ο Ομπάμα, η αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Κούβα επέτρεψε μεγαλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες του νησιού και την αποστολή εμβασμάτων.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα σε διεθνές επίπεδο και τα Ηνωμένα Έθνη τον Οκτώβριο ψήφισαν καταδικαστική απόφαση την 22η στη σειρά. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι το γεγονός πως το εμπάργκο είναι σε ισχύ για περισσότερο από μισό αιώνα είναι «βάρβαρο».

Ο Ομπάμα είχε πει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ότι ήθελε να επανεξετάσει τις σχέσεις ΗΠΑ- Κούβας, αλλά οι προσπάθειές του έχουν απογοητεύσει την κυβέρνηση της Αβάνας, η οποία πίστευε ότι θα κάνει περισσότερα για να «διαλύσει» το εμπάργκο. Ακόμα πάντως κι έτσι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων.

TA NEA




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ