Αθάνατος! Με το «Αλίμονο» και τη «Σαλονίκη» χιλιάδες κόσμος αποχαιρέτισε τον Δημήτρη Μητροπάνο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 19:39

Αθάνατος! Με το «Αλίμονο» και τη «Σαλονίκη» χιλιάδες κόσμος αποχαιρέτισε τον Δημήτρη Μητροπάνο

- Περισσότεροι από 4.000 πολίτες κάθε ηλικίας αποχαιρέτισαν τον Δημήτρη Μητροπάνο

- "Ξύπνα αφέντη μου" τραγουδούσαν πάνω από τον τάφο του

- Χώμα από το χωριό του μετέφεραν στην Αθήνα οι συγχωριανοί του

- 15 λεπτά χρειάστηκε το φέρετρο για να πάει από το παρεκκλήσι στην εκκλησία για τη νεκρώσιμη ακολουθία

- Τον έθαψαν δίπλα στον Νίκο Ξυλούρη

Άνθρωποι απλοί, κάθε ηλικίας, κυρίως νέα παιδιά. Κόσμος που δεν τον γνώρισε ποτέ προσωπικά. Όλοι τον ήξεραν μέσα από τα τραγούδια του. Τον αγάπησαν, τον πόνεσαν και τώρα, τον αποχαιρέτησαν για πάντα. Συμπαραστάθηκαν με τον δικό τους τρόπο στη σύζυγό του Βένια, στις κόρες του Αναστασία και Μυρσίνη, στην αδερφή του.

Μια "θάλασσα" από κόσμο. Περισσότεροι από 4.000 θαυμαστές ενός από τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές της χώρας βρέθηκαν στο Α' Νεκροταφείο για να συνοδέψουν τον Δημήτρη Μητροπάνο στην τελευταία του κατοικία. Είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται από πολύ νωρίς, όταν η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου.

Ήταν τόσος ο κόσμος που όταν έφτασε η στιγμή το φέρετρο να μετακινηθεί στην εκκλησία για τη νεκρώσιμη ακολουθία, χρειάστηκαν 15 λεπτά για να φτάσει εκεί. Οι χιλιάδες πολίτες σχεδόν "ποδοπατήθηκαν" στην προσπάθειά τους να αγγίξουν το φέρετρο, να αφήσουν ένα λουλούδι, να πουν "αντίο μάγκα".

"Αλίμονο σ' αυτούς δεν αγάπησαν", "Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα", δυο από τα τραγούδια που μας συγκλόνισαν, ακούγονταν την ώρα που η Αττική γη "αγκάλιαζε" τον Δημήτρη Μητροπάνο. Και μια λέξη: αθάνατος! Η γυναίκα του, οι κόρες του, η αδερφή του λύγισαν.

Μόλις η οικογένεια έφυγε, ο κόσμος παρέμεινε. Και το μοιρολόγι "ξύπνα αφέντη μου" δόνησε την ατμόσφαιρα. Η τελευταία πράξη. Αντίο μεγάλε Δημήτρη Μητροπάνο.

Η Ελλάδα πενθεί το χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου. Μιας από τις πιο γνήσιες λαϊκές φωνές που γνώρισε ποτέ. Ενός ανθρώπου που δεν προκάλεσε ποτέ, που "μίλησε" μόνο με τα τραγούδια και τη δουλειά του.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε το πρωί της περασμένης Τρίτης, σε ηλικία 64 ετών. Έδωσε μάχη για να νικήσει το θάνατο αλλά έχασε. Έγινε "φίλος" του κι έφυγε.

http://www.youtube.com/watch?v=Z51cLY2212o#!

Από τις 10:00 το πρωί, εκατοντάδες πολίτες έκαναν μια στάση στο Α' Νεκροταφείο, σε ένα από τα παρεκκλήσια, για να αφήσουν ένα λουλούδι στη σορό. Έτσι ένιωσαν. Άλλοι κρατούσαν κασετοφωνάκια κι ακούσαν τα τραγούδια του. Έτσι ένιωσαν.

Ένας νεαρός θαυμαστής του Δημήτρη Μητροπάνου παρακολουθεί από μακριά και λέει ένα τραγούδι στη μνήμη του. Ταξίδεψε ολομόναχος για να βρεθεί στην κηδεία.

Ανάμεσα σε εκείνους που είπαν το τελευταίο αντίο και συγχωριανοί του από την Αγία Μονή Τρικάλων. Έχουν μαζί τους και χώμα από την αυλή του πατρικού του σπιτιού, αλλά και από την εκκλησία της Αγίας Μονής και του σχολείου όπου πήγαινε στα παιδικά του χρόνια...

Πηγή: newsit.gr