Επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 08:56

Επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

Έπειτα από σχεδόν 5 μήνες (σ.σ: 150 ημέρες) κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ που ακολούθησαν της διακοπής σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα ΜΑΤ, με εντολή του εισαγγελέα, εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Εκείνη την ώρα (04.30 σήμερα τα ξημερώματα) βρίσκονταν μέσα περίπου 50 εργαζόμενοι.

Ο εισαγγελέας ενημέρωσε όσους βρίσκονταν εντός του κτηρίου πως αν δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς θα προσαχθούν πάραυτα. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, εισήλθαν γύρω στις 05.10 και στο εσωτερικό του κτηρίου.

Η κυρίως μάζα των διαδηλωτών απωθήθηκε λίγο πριν τις 07.00 σε απόσταση δύο οικοδομικών τετραγώνων από την είσοδο χώρου, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν 4 προσαγωγές. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων, Νίκο Τσιμπίδα, τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Α. Καλφαγιάννη και των δημοσιογράφων, Αγγελικής Χαλιάσου και κ. Μαυρίδη. Τελικά μετά τις 08.00 το πρωί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην είσοδο του Ραδιομεγάρου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 300 άτομα εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στους εργαζομένους. 

https://youtu.be/3LQzzeQYt1M
https://youtu.be/R9aGJQ5Dru0




(Τα ΜΑΤ απέναντι στους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ)


(Κόσμος συγκεντρώνεται έξω από το Ραδιομέγαρο)




(Οι πρώτες φωτογραφίες από το Ραδιομέγαρο)

Η είσοδος στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής δεν επιτρέπεται καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εντός του προαυλίου, περιμετρικά των εγκαταστάσεων ενώ καλύπτουν ταυτόχρονα και την είσοδο του χώρου. Επίσης, να σημειωθεί ότι από τις 06.40 είναι κλειστό μόνο το ρεύμα της ανόδου της λεωφόρου Μεσογείων (σ.σ: αρχικά είχε κλείσει το ρεύμα της ανόδου, ακριβώς μπροστά από την είσοδο των εγκαταστάσεων και στην συνέχεια για λίγη ώρα παρέμειναν κλειστά και τα δύο).


(Κατάληψη του... οδοστρώματος από τα ΜΑΤ)


(Επί τόπου βρίσκεται και ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών ο γραμματέας Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη, που καταγγέλλουν την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ ως νέο δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις ταυτότητές τους στις αστυνομικές δυνάμεις και ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο ο εισαγγελέας δεν τους το επιτρέπει)

Ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση της Ζούγκλας και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα».

https://youtu.be/WnTs6MoSq5w


(Στάση αναμονής εντός της ΕΡΤ)




(Οι πρώτες φωτογραφίες από την ΕΡΤ)


(Τα ΜΑΤ περιφρουρούν στο προαύλιο της ΕΡΤ)

 https://youtu.be/rJFtw1kAkMk

https://youtu.be/akmXPpKefd8

https://youtu.be/NsdTgd-B4GA

 Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση - παραλαβή του τεχνικού και άλλου εξοπλισμού του ραδιομεγάρο

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης κατήγγειλε την επέμβαση και ζήτησε να επιτραπεί από τον εισαγγελέα να μπουν εκπρόσωποι των σωματείων στους χώρους του ραδιομεγάρου, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν φθορές στα μηχανήματα.

Επί τόπου συγκεντρώνονται απολυμένοι της ΕΡΤ και πολίτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κι εκεί επέμβαση της αστυνομίας. Επί τόπου βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Το μήνυμα των εργαζομένων από το Ραδιομέγαρο:

«Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο. Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας! Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός. Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ' ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και τη θέασή σας!».


Στιγμιότυπο από την είσοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Την ώρα της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο ραδιομέγαρο ο δημοσιογράφος που ήταν στον αέρα συνέχιζε να κάνει εκπομπή. Τον διέκοψαν και του ζήτησαν να βγει από το στούντιο. Εκείνη τη στιγμή καληνύχτισε τους ακροατές και είπε: «Εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή Βαθιά».


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης / Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης - zougla.gr

 

Αρχική δημοσίευση 05.07

Επιχείρηση εκκένωσης του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αγία Παρασκευή, παρουσία δικαστικού λειτουργού και των ΜΑΤ που βρίσκονται στην κεντρική είσοδο αλλά και στον προαύλιο χώρο.

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα , ώρα κατά την οποία υπάρχουν λιγοστοί άνθρωποι εντός του κτιρίου και δεν υπήρχε ζωντανή ροή προγράμματος.

Στις 05.00 ξεκίνησε η προβολή τηλεοπτικού σποτ όπου καλεί τον κόσμο να παρευρεθεί στο ραδιομέγαρο.

«Αυτή την ώρα εισαγγελική αρχή βρίσκεται στο χώρο της ΕΡΤ και απαιτεί την εκκένωση του ραδιομεγάρου από τους νόμιμους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους πολίτες.

Ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη που εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ φτάνει στην πιο κρίσιμη στιγμή του.

Ήρθε η ώρα της δράσης. Όλοι στο ραδιομέγαρο. Η ΕΡΤ είναι όλων των Ελλήνων»

Χρήστος Λαμπράκης