Σε απεργιακό κλοιό η χώρα σήμερα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 09:32

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα σήμερα

Mετ’ εμποδίων θα γίνουν σήμερα οι συναλλαγές σε δημόσιες υπηρεσίες και οι μετακινήσεις των επιβατών λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, στα Ταμεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές κ.ά. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι προνοιακές μονάδες και το ΕΚΑΒ ενώ τη συμμετοχή της στην απεργία έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που διαμαρτύρεται κυρίως για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καθώς και η Ομοσπονδία Τριτέκνων.

Ταλαπωρία περιμένει και το επιβατικό κοινό. Ακινητοποιούνται ΟΣΕ και προαστιακός ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00. Κανονικά θα κινηθούν ηλεκτρικός, τραμ και μετρό (με εξαίρεση το τμήμα Δ. Πλακεντίας - αεροδρόμιο).

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΠΝΟ ενώ πολλές πτήσεις θα ματαιωθούν εξαιτίας τις τρίωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Με στάση εργασίας 10 πμ έως 3μμ θα λάβουν μέρος στην απεργία οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «Σ΄αυτή την Απεργία πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Κανείς δεν την "παλεύει"» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν συγκέντρωση στις 11 πμ στο Πεδίο του Άρεως, ενώ στις 10:30 το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Ομονοίας. Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαρατεθούν στις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές και την αναλγησία της κυβέρνηση απαιτώντας αντιμετώπιση της ανεργίας και επανάκτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχασαν τα χρόνια του μνημονίου.

Μετά την 24ωρη Γενική Απεργία θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθοριστεί η πορεία και το πλαίσιο των επόμενων δράσεων και κινητοποιήσεων.

Η ΑΔΕΔΥ που κατεβαίνει στη απεργία με αιχμή την καταιγίδα των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε «καθαρές» απολύσεις κάνει λόγο για νέα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα που οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις στη δήμευση της κατοικίας, σε επερχόμενες νέες μειώσεις στις συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και σε ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που σε αυτή τη φάση σηματοδοτείται με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, επιτείνοντας το κοινωνικό αδιέξοδο.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισαν ψευδείς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο καθώς ο αριθμός των 150.000 υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με το μνημόνιο 3 σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις αυτών των ετών, ούτε συμπληρώνεται από τον αριθμό των 15.000 άμεσων απολύσεων, τις οποίες η Κυβέρνηση έχει βαφτίσει «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» (για το 2013 και 2014). Συνεπώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι υπόλοιπες απολύσεις θα προέλθουν από τη δεξαμενή των διαθεσίμων υπαλλήλων.

ΤΑ ΝΕΑ