Οι Ελληνες λένε «ναι» στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων «υπέρ του ΕΟΠΥΥ»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 10:57

Οι Ελληνες λένε «ναι» στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων «υπέρ του ΕΟΠΥΥ»

Με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα συνδεόταν άμεσα με την οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμφωνούν οι επτά στους δέκα Ελληνες. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται σε έρευνα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που αφορούσε στον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του. «Ο νόμος υπάρχει αλλά είναι σαν να μην υπάρχει», παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι σε έναν μήνα θα αρχίσει ο διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε νέο νόμο. Κι αυτό είναι καλό για τους καπνιστές διότι ο νέος που θα έκανα θα ήταν πολύ πιο αυστηρός. Απλώς θα συντονιστούμε για να εφαρμοστεί ο ήδη υπάρχων», διευκρίνισε.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Κανπίσματος, πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, «είναι δίκαιο όσοι καταστρέφουν συνειδητά την υγεία τους και θα χρειαστούν κατά πάσα πιθανότητα νοσηλεία γι' αυτόν τον λόγο να πληρώνουν περισσότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι μόνο για αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, αλλά και των προϊόντων με αυξημένα λιπαρά «υπέρ του ΕΟΠΥΥ», μέτρο που έχει εφαρμοστεί πρόσφατα στη Ρουμανία και σε σκανδιναβικές χώρες.
Στην ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι ακόμη και οι καπνιστές έχουν θυμώσει που δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τον περιορισμό του καπνίσματος. Το 70,7% των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία του από το παθητικό κάπνισμα .

TA NEA