Η Ευρώπη γίνεται MERKELAND μετά τον θρίαμβο της βασίλισσας της λιτότητας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 10:08

Η Ευρώπη γίνεται MERKELAND μετά τον θρίαμβο της βασίλισσας της λιτότητας

Αυτό τον θρίαμβο δεν τον περίμενε ούτε η ίδια. Μέχρι την τελευταία στιγμή η Ανγκελα Μέρκελ (και το επιτελείο της) υπογράμμιζε πόσο κρίσιμη είναι η εκλογική μάχη, σαν να προειδοποιούσε για ενδεχόμενη ήττα. Αντί γι' αυτό, πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας για το κόμμα της. Οταν όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες φθείρονται από την εξουσία και χάνουν δύναμη, εκείνη ενισχύεται! Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι των γερμανικών εφημερίδων. «Η Μέρκελ πιο ισχυρή από ποτέ», έγραψε η «Μπιλντ». «Η μανούλα μόνη στο σπίτι», σχολίασε η (αριστερή) «Ταγκεστσάιτουνγκ». «Σήμανε η εποχή του μερκελισμού», τόνισε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

 
ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΕ. Η πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος δείχνει ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους ψήφισε CDU, χάρις ακριβώς στη Μέρκελ. Και όταν γύρω στις οκτώμισι το βράδυ κάποια εκτίμηση αποτελέσματος έδειξε ότι μπορεί να κατακτήσει και την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, έγινε αισθητή και η πραγματική διάσταση της χθεσινής νίκης της: η Μέρκελ είναι παντοδύναμη. Ποτέ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε τόσο ισχυρός Καγκελάριος της Γερμανίας σε μια Ευρώπη, όπου ο ρόλος αυτής της χώρας ποτέ δεν ήταν τόσο κυρίαρχος όσο είναι σήμερα. Τα χθεσινά αποτελέσματα αποτελούν προσωπική της νίκη. «Είναι σούπερ αποτέλεσμα!», είπε στους οπαδούς της που την αποθέωναν. «Μαζί θα κάνουμε όλα όσα πρέπει για να είναι η επόμενη τετραετία επιτυχημένη για τη Γερμανία».
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μέρκελ», δήλωσε χθες ο αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ, ένας από τους χαμένους της βραδιάς, αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του. «Και αυτό επειδή η Μέρκελ είναι εκείνη που θα πρέπει να βρει πλειοψηφία στη μελλοντική Βουλή. Αν η Χριστιανική Ενωση έχει δική της πλειοψηφία, τότε το SPD θα πάει στην αντιπολίτευση. Ο Στάινμπρουκ απέκλεισε κατηγορηματικά χθες, όπως είχε κάνει και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, μια κυβερνητική συμμαχία του κόμματός του με τους Πράσινους και την «Αριστερά».
 Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι ο «μεγάλος συνασπισμός» Χριστιανικής Ενωσης και Σοσιαλδημοκρατών, CDU/CSU και SPD. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Για τη λοιπή Ευρώπη θα είναι και η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Οι Σοσιαλδημοκράτες αφενός θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην απόλυτη κυριαρχία της Μέρκελ και αφετέρου θα οδηγήσουν τη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου σε φιλικότερες θέσεις για προτάσεις και πρωτοβουλίες αναπτυξιακής κατεύθυνσης με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Και για τον λόγο αυτό, η Μέρκελ την επομένη των εκλογών θα είναι μια άλλη Μέρκελ από την Καγκελάριο της προηγούμενης τετραετίας.
Θεωρητικά ανοιχτό είναι και το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στη Μέρκελ και στους Πράσινους, οι οποίοι σημείωσαν χθες (αναμενόμενη) πτώση. Ακόμη και αν το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται μακρινό, η Μέρκελ είχε προνοήσει να στρώσει το χαλί της συνεργασίας με τους Οικολόγους, κάνοντας τη στροφή στην ατομική ενέργεια με την απόφαση μετά τη Φουκουσίμα να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το οριακό αποτέλεσμα και τα ενδεχόμενα κυβερνητικών συνεργασιών που αφήνει ανοιχτά θα είναι το αντικείμενο ζυμώσεων τις επόμενες ημέρες στα κόμματα μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία της Μέρκελ.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει και τις πρώτες ώρες του μετεκλογικού τοπίου. Το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα έρθει, επανέλαβε η Μέρκελ στον χθεσινό «γύρο των ελεφάντων», την κοινή εμφάνιση των πολιτικών ηγετών σε στρογγυλό τραπέζι των δύο δημόσιων καναλιών ARD και ZDF. «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το είχε πει τον Νοέμβριο του 2012, το επανέλαβε τον Αύγουστο», είπε η Καγκελάριος. «Οι ψηφοφόροι το γνώριζαν καθαρά, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το θέμα δεν συζητήθηκε», πρόσθεσε. Ηταν όμως πολύ συγκρατημένη για τις λεπτομέρειες του πακέτου. «Δεν μπορώ προκαταβολικά να πω κάτι που δεν γνωρίζω», σημείωσε, στέλνοντας όμως στην Αθήνα ένα σαφές μήνυμα: «Δεν μπορώ πρόωρα να σταματήσω την πίεση για μεταρρυθμίσεις».
 
ΤΑ ΝΕΑ



00 inkefalonia general ad 300X250