Kάμερον: «Η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική δράση»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 03:22

Kάμερον: «Η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική δράση»

Κάμερον: Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαός δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση. Το κατανοώ και θα πράξω αναλόγως - Χωρίς απόφαση η συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του ΟΗΕ - Έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο

Η Βρετανία είπε «όχι» στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 285 ψήφους κατά και 272 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση.


Συγκεκριμένα, οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία». 

Πολλά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν λόγο για μεγάλη πολιτική ήττα του Κάμερον, καθώς δε μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαό δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το κατανοώ αυτό και θα πράξω αναλόγως», ήταν η πρώτη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. 

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, πριν από τη ψηφοφορία, ο Κάμερον δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν προτείνει πόλεμο. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. 

Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ


Το ηχηρό «όχι» των βρετανών βουλευτών στην επέμβαση στη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν τη σημαντικότερη σύμμαχό τους να μη μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση. 

Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;». Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση του αμερικανού προέδρου είναι πως η Αμερική μπορεί να δράσει και μόνη της. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, τόνισε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να δώσουν μία περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων, και όχι να κάνουν μία επέμβαση, όπως εκείνη που έγινε στο Ιράκ. Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να ρίξουν τους τόνους, την ώρα που πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές που συγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με εκείνες του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», πρόσθεσε και επανέλαβε πως όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», κατέληξε.


Χωρίς απόφαση η συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του ΟΗΕ 

Την ίδια στιγμή τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη δεύτερή τους συνεδρίαση, η οποία διήρκησε μόλις 45 λεπτά, για το πώς και πότε η Δύση θα εξαπολύσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο, δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος. Μάλιστα κανένας από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών - Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Επιπρόσθετα η Ρωσία φαίνεται πως ενισχύει την παρουσία της, ενόψει της «προαναγγελθείσας» στρατιωτικής επέμβασης.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο προσκήνιο εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες και η Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει δύο τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα για το θέμα, την πρώτη με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη δεύτερη με τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. 

Στην αντίπερα όχθη, το καθεστώς Ασαντ προειδοποιεί πώς δεν θα πέσει «αμαχητί» και οι ακούσιοι «πρωταγωνιστές», οι Σύροι πολίτες, προετοιμάζονται για το χτύπημα, ψάχνοντας καταφύγια και αγοράζοντας προμήθειες.

Αν και το σενάριο της επέμβασης στη Συρία θεωρείται δεδομένο, μετά και το «όχι» από το βρετανικό Κοινοβούλιο και τις δηλώσεις Κάμερον, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα στρατιωτικά σχέδια αναβάλλονται για λίγα 24ωρα, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διενεργούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στην περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, έξω από τη Δαμασκό. 

Αναλυτές, δηλαδή, θεωρούν πως ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία μπροστά στις αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών, και κυρίως της Ρωσίας που υψώνει το «ανάστημά» της, αλλά και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό των κρατών τους, καθυστερούν για λίγες ώρες την επίθεση, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους το πόρισμα των επιθεωρητών, άρα και το «άλλοθι» που θα τους επιτρέψει να εξαπολύσουν την επίθεσή τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις που έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος «έκκληση» να δοθεί στους αξιωματούχους ο απαραίτητος χρόνος να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα στοιχεία. 

Ο Ομπάμα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζόν Μπέρνερ

«Θα χρειαστεί περισσότερος διάλογος» είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Τζον Μπένερ, για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και με τον αμερικανικό λαό για το ζήτημα αυτό.

Στην επικοινωνία που είχαν συζητήθηκαν τα θέματα που είχε θίξει ο Μπένερ σε μια επιστολή του προς τον Ομπάμα την Τετάρτη, όπως το νομικό έρεισμα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, τα πιθανά προηγούμενα που μπορεί να θέσει αυτό το πλήγμα, οι στόχοι και η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία.

«Μόνο ο πρόεδρος μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και είναι σαφές ότι θα χρειαστεί περισσότερος διάλογος και διαβούλευση με το Κογκρέσο καθώς και καλύτερη επικοινωνία με τον αμερικανικό λαό» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Μπένερ, Μπρένταν Μπακ.

«Ο Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών 14 φορές από το 2012»


Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε 14 περιπτώσεις από το 2012.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τζον Ντέι, γράφει ότι η εκτίμησή του από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό.
Η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών επιχειρηματολογεί ότι έφτασε στην εκτίμηση αυτή «με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας έπειτα από μια εξαντλητική έρευνα».

«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν και άλλες επιθέσεις με χημικά, αν και δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης στα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σαφής, πάντως, η τάση του καθεστώτος Άσαντ να κάνει χρήση χημικών», προσθέτει η βρετανική Υπηρεσία.

Όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετικό και ρητό ψήφισμα από το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ήταν νόμιμη.

«Η νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα είναι η ανθρωπιστική επέμβαση. Στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών με την αποτροπή ή τη διακοπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων», λέει επίσημη ανακοίνωση.

Άσαντ: Είμαστε έτοιμοι, θα βγούμε νικητές


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Συρίας, προειδοποιεί πως μια επέμβαση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα. Σε μια ανοικτή επιστολή προς τους Βρετανούς βουλευτές ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Συρίας, κάνοντας αναφορά στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είπε: «Αν μας βομβαρδίσετε, δεν θα αιμορραγήσουμε»;
Η κυβέρνηση της Συρίας έστειλε επίσης μια προειδοποίηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση με τον πόλεμο κατά του Ιράκ πριν από μια δεκαετία.
«Θυμηθείτε τις χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, για να μην αναφέρουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των ιρακινών νεκρών, τόσο στον πόλεμο και το συνεχιζόμενη χάος», διαβάζει κανείς στην επιστολή. 

Παράλληλα, παρόλο που ο Ομπάμα δηλώνει «αναποφάσιστος», ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπάρ του Λιβάνου, θέλοντας να τονώσει το ηθικό του στρατού και των οπαδών του, είπε ότι η χώρα του θα βγει «νικήτρια» από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.



Μιλώντας ενώπιον Σύρων αξιωματούχων ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι «από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί. Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές».

Αναποφάσιστος ο Ομπάμα

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (PBS) ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν» στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Επανέλαβε, όμως, ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κυβέρνηση της Συρίας προχώρησε σε επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών και επεσήμανε πως δεν πιστεύει πως οι αντάρτες χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους χημικά όπλα.

«Ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας:  «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια».

Τέλος, τόνισε πως «ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική απάντηση», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται διεθνής υποστήριξη για κάτι τέτοιο.



Την ίδια ώρα πάντως οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης από το Πεντάγωνο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Stout “εισήλθε στην Μεσόγειο και κατευθύνεται πάσει δυνάμει ανατολικά” για να συναντηθεί με το έτερο αντιτορπιλικό USS Mahan που ήδη περιπολεί στα διεθνή ύδατα κοντά στη Συρία...

Επέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα, προειδοποιεί Γερμανός ειδικός


Ο ειδικός σε ζητήματα συριακής πολιτικής Γκούντερ Μέγιερ σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, υποστηρίζει πως μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει τις θέσεις της αλ-Κάιντα στην χώρα αυτή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Yποστηρίζει ακόμα, πως «αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δεν είναι πιθανή προς το παρόν, και αυτό είναι φανερό από τις προσεκτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου».

Επίσης είπε «πως ακόμη κι αν γίνει επίθεση τώρα, δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, όπως στο Ιράκ».

Ο Γερμανός ειδικός, είπε ακόμα πως πιθανότερη λύση φαίνεται η χρήση πυραύλων, επειδή «κάτι παρόμοιο δεν απαιτεί έγκριση από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι αντίθετες».

Προειδοποιεί” η Τεχεράνη

 

Την ίδια ώρα ο Στρατηγός Hassan Firouzabadi, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ιράν, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει για τη Δύση και κυρίως για το Ισραήλ η ανάληωη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Στρατηγός δηλώνει πως μια επίθεση εναντίον της Συρίας θα έθετε τους “Σιωνιστές στο στόχαστρο” , ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες εάν οι στρατιώτες τους “βάλουν πόδι” στην ευρύτερη περιοχή.

Οι προβλέψεις του αρχηγού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων

Αλλά και οι προβλέψεις του Στρατηγού Abdelaziz Shallan, του πρώην υψηλότερου βαθμοφόρου των πιστών στον Άσαντ στρατιωτικών δυνάμεων, ο οποίος όμως αυτομόλησε στην πλευρά των αντικαθεστωτικών και πλέον είναι ο ιθύνων νους του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας (Free Syrian Army), κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι και πάντως ηχούν ως προειδοποίηση για τα σχέδια των δυτικών στρατιωτικών! Ο Στρατηγός Shallan, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, εκτιμά πως για να είναι αποτελεσματικό ένα διεθνές χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα 24ωρα συνεχών βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους και όχι 2 ή 3 ημέρες, όπως διαβεβαιώνουν οι δυτικοί Στρατηγοί τις ηγεσίες των χωρών τους.

 

Συρία: Κινητοποίηση των εθνικών πόρων ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας προκειμένου να εξασφαλιστούν τρόφιμα, καύσιμα και ιατρική περίθαλψη


Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ζήτησε σήμερα την κινητοποίηση των εθνικών πόρων για να διαφυλαχθεί η παροχή των βασικών κρατικών υπηρεσιών στην περίπτωση που γίνει μια στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους τις επόμενες ημέρες στην Συρία.

Ο Αλ Χάλκι σημείωσε ότι τα μέτρα που ζητεί να ληφθούν είναι απαραίτητα «για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση και να εμποδιστούν οι εχθροί από την διατάραξη της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των επικοινωνιών, της παροχής τροφίμων και πετρελαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού που επικαλείται το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την παροχή τροφίμων, ιατρικής κάλυψης και άλλων υπηρεσιών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Αλ Χάλκι.

«Υπάρχει μια στρατηγική προμήθεια όλων των υλικών και οι φούρνοι εξακολουθούν να λειτουργούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια συνόδου του υπουργικού συμβουλίου και των επικεφαλής των περιφερειών η οποία αποσκοπούσε στο να συζητηθούν σχέδια ετοιμότητας για τις κυβερνητικές υπηρεσίες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόπειρα δολιοφθοράς από τους εχθρούς του κράτους», σημείωσε επίσης ο αλ Χάλκι, αναφερόμενος στους αντάρτες.

Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτομολήσεις στον συριακό στρατό.

«Χθες το βράδυ λάβαμε επιβεβαίωση ότι έχει αυτομολήσει ένας μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών, οι οποίοι αποφάσισαν να βγάλουν την στολή τους, να βάλουν πολιτικά και να φύγουν από την χώρα», δήλωσε ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν αυτήν την στιγμή πολλοί (που έχουν αυτομολήσει) στον Λίβανο, ενώ ορισμένοι μεταβαίνουν σε άλλες αραβικές χώρες», πρόσθεσε ο Σάλεχ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ούτε να διευκρινίσει σχετικά με τον βαθμό αυτών που έχουν αυτομολήσει και σημείωσε ότι η αντιπολίτευση θα ανακοινώσει προσεχώς πιο λεπτομερή στοιχεία. Ο Σάλεχ υπολόγισε παράλληλα σε «70.000 ως 80.000» τον αριθμό των μάχιμων στρατιωτικών που είναι ακόμη πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εξάλλου οι ΗΠΑ αποστέλλουν ένα επιπλέον αντιτορπιλικό απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας.

«Το USS Stout βρίσκεται στην Μεσόγειο και κατευθύνεται προς τα ανατολικά», δήλωσε ο αξιωματούχος. Το πολεμικό αυτό πλοίο αναμενόταν να πάρει την σκυτάλη εκεί από το USS Mahan, αλλά τα δύο πλοία αναμένεται να πλέουν μαζί, όπως και με άλλα τρία αντιτορπιλικά, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα ανοιχτά των συριακών ακτών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σήμερα τέσσερα αντιτορπιλικά —το Mahan, το Ramage, το Barry και το Gravely— βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμα να εξαπολύσουν πυραύλους Τόμαχοκ σε ένα ανταποδοτικό πλήγμα κατά του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της περασμένης εβδομάδας, αν δοθεί η σχετική εντολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Φωτιά έχουν πάρει τα τηλεφωνα των ηγετών


Ομπάμα-Μέρκελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το θέμα της Συρίας, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να βρει συμμάχους και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης σε απάντηση για τη ρίψη χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση της 21ης Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ευθύνεται η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών που θα δείξουν το γιατί η Ουάσινγκτον είναι βέβαιη ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού.

Αργότερα σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα ενημερώσουν για το θέμα τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ομπάμα έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες και έχει μιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας και με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και του Καναδά.

Ο Έρνεστ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον στο θέμα της Συρίας, αφού λάβει υπόψη του τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Ολάντ-Μπαν Γκι Μουν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε σήμερα για την κατάσταση στη Συρία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν και με την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.

Ο Ολάντ είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαν, με τον οποίο συζήτησαν αναφορικά με το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία και την αναχώρησή τους από τη χώρα αυτή.

Στη συνέχεια, δέχτηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων την Μπονίνο με την οποία, εκτός από το θέμα της Συρίας, αναφέρθηκαν στη σύνοδο κορυφής Γαλλίας και Ιταλίας, στις 20 Νοεμβρίου στη Ρώμη, και την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο.

Η Μπονίνο δεν έκανε καμία δήλωση κατά την αποχώρησή της από το προεδρικό μέγαρο.

Μέρκελ -Ολάντ

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν σε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες «ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αποστολή έρευνας του ΟΗΕ και ότι θα υποβληθεί άμεσα μια έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε αυτό να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά αυτό το ειδεχθές έγκλημα», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η καγκελαρία.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




00 inkefalonia general ad 300X250