Συνεργασία Guardian και New York Times για την υπόθεση Σνόουντεν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013 09:54

Συνεργασία Guardian και New York Times για την υπόθεση Σνόουντεν

Η βρετανική εφημερίδα Guardian συμφώνησε να δώσει στην New York Times πρόσβαση σε ορισμένα απόρρητα έγγραφα τα οποία είχε διαρρεύσει ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εφημερίδα.

Σε ένα σύντομο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η Guardian αναφέρει ότι «κατέληξε σε συμφωνία» με τους Times, αφού η βρετανική κυβέρνηση απείλησε την εφημερίδα ότι θα προβεί σε αγωγή, εκτός εάν αυτή παρέδιδε ή κατέστρεφε τα έγγραφα που είχε λάβει από τον Σνόουντεν. «Στην κλιμάκωση των έντονων πιέσεων από την βρετανική κυβέρνηση, η Guardian αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Times σχετικά με τα έγγραφα που απεστάλησαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τους Times ώστε να συνεχίσουμε να ρίχνουμε φως στην υπόθεση».

Μία πηγή σχετική επί του θέματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η συμφωνία συνεργασίας είχε επιτευχθεί πριν από μερικές εβδομάδες και ότι η Τζιλ Άμπραμσον, αρχισυντάκτρια των Times, ήταν παρών στις συνομιλίες.

Η Guardian ανέφερε ότι η συνεργασία της με τους Times θα κάνει εφικτή την αποκάλυψη «των εγγράφων μαζικής παρακολούθησης». Ο εκδότης της βρετανικής εφημερίδας, Άλαν Ρασμπρίτζερ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπό την εποπτεία εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, υπάλληλοι της Guardian αναγκάστηκαν να καταστρέψουν αρχεία που περιείχαν έγγραφα τα οποία είχε αποστείλει ο Σνόουντεν, ενώ η κυβέρνηση απείλησε με διώξεις.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Ρασμπρίτζερ ενημέρωσε τους Βρετανούς αξιωματούχους ότι αντίγραφα του υλικού που καταστράφηκε είχαν αποσταλεί σε μέρη έξω από τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαρροή των απορρήτων εγγράφων προκάλεσε σοβαρές «ζημιές» στην εθνική ασφάλεια και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων εάν αυτά αποκαλύπτονταν.

iefimerida