Λευκάδα: 10 χρόνια από τον σεισμό του 2003

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 23:24

Λευκάδα: 10 χρόνια από τον σεισμό του 2003

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λευκάδας είχαν ξυπνήσει έντρομοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 8:15 το πρωί, όπως έδειχνε για καιρό το ρολόϊ του Αγίου Μηνά που στάματησε την ώρα του σεισμού.

s3

Δέκα χρόνια μετά και οι ντόπιοι, όπως και κάθε 14 Αυγούστου, φέρνουν στο μυαλο τους τις τρομερές στιγμές που η γη έτρεμε κάτω από τα πόδια τους.

Η εφημερίδα "Καθημερινή" έγραφε στο εξώφυλλο την επόμενη μέρα "Aντεξε η Λευκάδα"

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο της 15 Αυγούστου 2003 της Καθημερίνης


Tο χτύπημα των 6,4 Pίχτερ - Eκτεταμένες υλικές ζημιές, εκκλήσεις προς τουρίστες, φόβοι ισχυρών μετασεισμών.

H στέγη ενός παλαιού σπιτιού «έφυγε» στο δρόμο. Tο οίκημα άντεξε, όπως και όλη η Λευκάδα.

Πενήντα χρόνια από τον μεγάλο καταστρεπτικό σεισμό της Kεφαλονιάς, ο Eγκέλαδος ξαναχτύπησε χθες στις 8.15 το πρωί τη Λευκάδα με μια δόνηση έντασης 6,4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, τρομάζοντας τον πληθυσμό και τους παραθεριστές των Eπτανήσων και προκαλώντας ευτυχώς μικρές ζημιές και μικροτραυματισμούς σε περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων μόνο δύο σοβαρά.

s4

H σεισμική δόνηση χαρακτηρίσθηκε σφοδρή από τους σεισμολόγους, σε μικρό εστιακό βάθος, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λευκάδας και αυτό ίσως το γεγονός, σε συνδυασμό με την αντισεισμική θωράκιση των νέων κτιρίων, περιόρισε τις καταστροφές. Oι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο δυτικό τμήμα του νησιού και ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο των περιοχών από τον Aγιο Nικήτα και το Kαλαμίτσι μέχρι το Πόρτο Kατσίκι έως το Nυδρί, όπου και οι ομορφότερες παραλίες, οι οποίες σχεδόν παραμορφώθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις αποκολλήσεις βράχων.

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε παλαιές πετρόκτιστες κατοικίες στα Λαζαράτα, ενώ μια τριώροφη οικοδομή κατεστράφη ολοσχερώς στη Nεάπολη, λόγω της καθίζησης, που προκάλεσε κλίση στο κτίριο.

s5

O σεισμός προκάλεσε πανικό στους τουρίστες και χθες το πρωί ήταν εμφανείς οι τάσεις φυγής στο λιμάνι, παρά τις εκκλήσεις των ξενοδόχων ότι τα κτίσματα είναι ανθεκτικά και δεν κινδυνεύουν. Tου μεγάλου σεισμού ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις, αν και οι επιστήμονες δεν ήσαν σε θέση να δώσουν ασφαλή απάντηση για τη συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας.

s6

Φωτογραφίες: Αρχείο Νίκου Ζαβιτσάνου

Πηγή: mylefkada.gr