HELPE ENERGEIES GIF BANNER 728x90

 

Έκλεισαν τα λιμάνια τελικά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 11:11

Έκλεισαν τα λιμάνια τελικά

Από τα μεσάνυχτα και για 48 ώρες κανένα πλοίο δεν θα λύσει κάβους αφού το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και ναυτεργατών είναι πλήρες, κάτι που σημαίνει ότι τινάσσεται στον αέρα το εμπόριο, οι ελπίδες του κόσμου για λίγες ώρες χαλάρωσης στις ημέρες του Πάσχα και φυσικά το εισόδημα των αγροτών.

Και την ώρα που όλοι αυτοί οι φορείς είναι στα κάγκελα οι πολιτικοί ερίζουν μεταξύ τους για το ποιός έχει την ευθύνη. Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου ουσιαστικά λειτουργεί σαν να μην αποτελεί μέλος της κυβέρνησης, αφού δήλωσε πως ως αρμόδια υπουργός είναι έτοιμη να εφαρμόσει την όποια απόφαση της κυβέρνησης ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστηκότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου προσπαθώντας έτσι να ρίξει το φταίξιμο με τον τρόπο της σε όποια απόφαση και αν παρθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Λες και η ίδια δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης αυτής. Ακόμη και χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός την είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον ενημερώσει για το θέμα γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Για να πάρουν μια απόφαση μαζί. Όμως σήμερα με ανακοίνωση της προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών και των αποφάσεων που θα παρθούν κυρίως σε ότι αφορά την επιστράτευση.

Μάλιστα με την ανακοίνωση της προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Η υπουργός γράφει στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα:

"Τα γεγονότα και οι συμπεριφορές που προηγήθηκαν οδηγούν και ερμηνεύουν την απόφαση της ΠΝΟ να επιμείνει στην προαναγγελθείσα απεργία της. Και αυτό γιατί ,όπως φάνηκε εδώ και μία εβδομάδα, επρόκειτο για μία προειλημμένη, προαποφασισμένη κίνηση που υπαγορεύτηκε, κυρίως, από τις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιρρίπτει τις ευθύνες στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως "υπάρχουν κι άλλα κόμματα και μεταξύ αυτών κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει τον τόπο και μάλιστα αυτοδύναμα και αντί να πάρει σαφή υπεύθυνη στάση και το πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, δείχνει μια αντιφατική συμπεριφορά που ενθαρρύνει την απεργία και οδηγεί στο αδιέξοδο".

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε για «ύστατη φορά» όλα τα μέρη να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους, «να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι στις πλάτες της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και να δώσουν δείγματα υπευθυνότητας, να σκεφτούν με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και επιτέλους με όρους εθνικούς και όχι κομματικού ή συνδικαλιστικού ή προσωπικού συμφέροντος».

Την ίδια ώρα, για τους εμπόρους, τους αγρότες και τους εκδρομείς του Πάσχα αυτά ηχούν σαν θόρυβος στα αυτιά τους, καθώς βλέπουν τους πολιτικούς να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, αλλά και τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να τους εκδικούνται για τα δικά τους αιτήματα. Και μάλιστα αυτό είναι πιο προκλητικό, όταν αποκαλύπτονται πως ορισμένοι συνδικαλιστές της ΠΝΟ έχουν μηνιαίο μισθό 9.000 ευρώ.

Οι απεργίες της ΠΝΟ έχουν μία ιδιαιτερότητα, καθώς η ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο προκαλείται άμα τη ανακοινώσει και όχι τόσο κατά τη διάρκειά της. Η ανακοίνωση και μόνο επιφέρει ακυρώσεις και αλλαγές στον προγραμματισμό πολιτών και επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό προσπαθήσαμε ειλικρινώς από την αρχή να διατηρήσουμε ανοικτό τον δίαυλο του διαλόγου ώστε να βρεθεί λύση. Με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις η Κυβέρνηση διά των τριών Υπουργών, προσήλθε σε διάλογο με την ΠΝΟ που δυστυχώς κάποιοι ακύρωσαν εξαρχής με την αμετακίνητη εμμονή τους. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει τελικώς στην 48ωρη απεργία δεν υπάρχουν πλέον συμφωνηθέντα.

Όλα τα άλυτα επί δεκαετίες θέματα που αφορούν την ελληνική Ναυτιλία (ανταγωνιστικότητα, ανεργία, σημαία) πρέπει να τεθούν αμέσως μετά τις εκλογές επί τάπητος και να αποτελέσουν το πραγματικό αντικείμενο απροσχημάτιστου διαλόγου, καθώς δεν θα υφίσταται πλέον το άλλοθι της προεκλογικής περιόδου.

Ως αρμόδια Υπουργός είμαι έτοιμη, όσον με αφορά, να εφαρμόσω την όποια απόφαση της Κυβέρνησης ακόμα και την ύστατη στιγμή."

Δηλαδή αν αποφασιστεί επιστράτευση δεν θα φταίει η κ.Διαμαντοπούλου αλλά η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η κ.Διαμαντοπούλου μάλλον θεωρεί πως ακόμη ανήκει στην κυβέρνηση...Παπανδρέου!

Την ίδια ώρα για «χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού» κάνουν λόγο ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, κυρίως νησιωτικών περιοχών, ενώ με σημερινή του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνει νέα έκκληση προς τους ναυτεργάτες, για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τουριστικά πρακτορεία, όσοι επιβάτες δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα εισιτήρια τους για άλλες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα τους επιστραφεί το αντίτιμο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών και τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό. Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έως στιγμής δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση για πολιτική επίταξη των απεργών.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΠΝΟ, από απόψε τα μεσάνυχτα θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης της απεργίας σε όλο το λιμάνι.

Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτικών τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε σε αυτή τη φάση, να μην ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) ο Οίκος Ναύτου και να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία.

Τόνισε, επίσης, ότι η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε με σημερινή της απόφαση τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Νωρίτερα, πολλά από τα σωματεία κατήγγειλαν παρέμβαση του ΠΑΜΕ για να μην γίνει η χθεσινή συνεδρίση. Όμως, πάλι οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν λάθος.

Ο κ.Χαλάς, είπε ότι τα συγκεκριμένα ναυτεργατικά σωματεία δεν λένε τίποτα για την ανάκληση της απεργίας, αλλά έχουν κάποιες ενστάσεις για κάποια άλλα θέματα.

Τρελούς έβγαλε τους δημοσιογράφους και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, Νικόλαος Τσάμης, εκ των επικεφαλής των ναυτεργατικών σωματείων, που συνυπογράφουν τη χθεσινή επιστολή καταγγελίας για παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ. Είπε, ότι αυτή αφορούσε τα τεκταινόμενα στα εσωτερικά της ΠΝΟ και δεν είχε σχέση με την απεργία.

Πηγή: newsit.gr