Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί λόγω καιρού στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 12:31

Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί λόγω καιρού στην Ευρώπη

101 νεκροί στην Ουκρανία, 64 στη Ρωσία, ένας στην Ιταλία. Κάθε μέρα ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία που σαρώνει την ανατολική Ευρώπη, τη Γερμανία και την Ιταλία, αυξάνεται!

Από τις 27 Ιανουαρίου έως σήμερα, στην Ουκρανία, έχουν χάσει τη ζωή τους 101 άνθρωποι: 11 εξέπνευσαν στο νοσοκομείο, 64 βρέθηκαν στο δρόμο και 26 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο σπίτι τους. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άστεγοι. Εκατοντάδες άλλοι έχουν νοσηλευθεί για κρυοπαγήματα και υποθερμία.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί έφτασαν τους 38. Η Ουκρανία περνάει τον πιο ψυχρό χειμώνα των έξι τελευταίων ετών. Στη διάρκεια της νύχτας, οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -33 βαθμούς. Και βελτίωση του καιρού δεν αναμένεται άμεσα...
Στην Πολωνία το ψύχος στοίχισε τη ζωή σε άλλους οκτώ ανθρώπους κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Και εδώ, τα περισσότερα θύματα ήταν άστεγοι. Συνολικά, από την αρχή του κύματος ψύχους, έχουν πεθάνει 37 άνθρωποι. Οι θερμοκρασίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έπεσαν στους - 35 βαθμούς υπό το μηδέν.

Στη Ρωσία, όπου οι θερμοκρασίες φλερτάρουν με τους -25 βαθμούς στη Μόσχα και πλησιάζουν τους -50 στη Γιακουτία (ανατολική Σιβηρία), οι αρχές ανακοίνωσαν πως από την 1η Ιανουαρίου 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ένας 50χρονος, άστεγος, άνδρας βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης νεκρός στο Μιλάνο. Είχε προσπαθήσει να βρει λίγη ζεστασιά μέσα σε θάμνο, σε δημόσιο πάρκο.

Οι εθελοντές που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση των ατόμων που ζουν στο ύπαιθρο, για να τα μεταφέρουν σε κλειστούς χώρους, δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν και πέθανε λόγω κρυοπληξίας.

Τεράστια προβλήματα σημειώνονται στις σιδηροδρομικές συνδέσεις στην βόρεια και κεντρική Ιταλία και τρένο που συνδέει τη Μόντενα με την Αγκόνα, παρέμεινε "εγκλωβισμένο" μέσα στα χιόνια επί 12 ώρες.

Οι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε θέρμανση, το φαγητό και το νερό εξαντλήθηκαν και κανείς δεν τους έδωσε πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης.
Το χιόνι έφτασε μέχρι και τη Ρώμη, όπου ο δήμαρχος της «αιώνιας Πόλης» Τζάνι Αλεμάνο, αποφάσισε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, χωρίς όμως να γίνονται μαθήματα. Όσοι γονείς δεν είναι σε θέση, δηλαδή, λόγω εργασίας, να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, θα μπορούν να τα αφήνουν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στις σχολικές αίθουσες, όπου θα τα επιβλέπουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή ενώ τα προβλήματα εξαιτίας του παγετώνα, ιδίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, θα συνεχισθούν μέχρι τα μέσα του μηνός.
Για άλλη μια μέρα, κομμάτια πάγου έχουν καλύψει τα νερά του Δούναβη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.
Ο «κίτρινος συναγερμός» παραμένει στη Ρουμανία, καθώς οι έντονες χιονοπτώσεις και πολύ ισχυροί άνεμοι συνεχίζονται. Αποτέλεσμα να κλείσει η γέφυρα του Δούναβη, που συνδέει τη χώρα με τη Βουλγαρία.

Στη Σερβία χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ 14 περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πολικό ψύχος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και στην ανατολική Ανατολίας, στην Τουρκία. Στο Ερζερούμ, η θερμοκρασία έπεσε στους -35, ενώ σε 727 χωριά η κυκλοφορία έχει "παραλύσει" εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων.

Μάλιστα, για τη διακομιδή 20 ασθενών από ορισμένα από τα χωριά αυτά στο νοσοκομείο χρειάστηκε η συνδρομή των ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων καταστροφών.

Πηγή: Newsit.gr