Δακρυγόνα και πετροπόλεμος μπροστά από το γραφείο του Ερντογάν στην Άγκυρα – Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταξίμ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 19:55

Δακρυγόνα και πετροπόλεμος μπροστά από το γραφείο του Ερντογάν στην Άγκυρα – Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταξίμ

Από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Για έκτη μέρα η Τουρκία είναι σε αναβρασμό, με τους διαδηλωτές να μην φεύγουν από τους δρόμους και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήδη υπέστη την πρώτη του ήττα όταν διέταξε την αστυνομία να φύγει από την Ταξίμ το Σάββατο, να κάνει τώρα επίδειξη δύναμης.

Για έκτη μέρα, η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είναι πλημμυρισμένη κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κρατούν σημαίες και πανό κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Χορεύουν και τραγουδούν, φωνάζοντας συνθήματα.

Και μπορεί στην Κωνσταντινούπολη, για την ώρα, να επικρατεί ησυχία, δε συμβαίνει το ίδιο στην Άγκυρα όμως. Εκεί, νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να εμποδίσει περίπου 1000 διαδηλωτές να φτάσουν στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με πέτρες και ξύλα.

 

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν, όπου χαρακτήρισε ρεμάλια και πλιατσικολόγους τους διαδηλωτές και επέμεινε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».
Όλα αυτά ενώ ακόμη και σήμερα κανείς δεν ξέρει και δεν είναι σε θέση να πει πόσοι είναι οι τραυματίες από τις άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών ή αν αληθεύουν οι πληροφορίες για νεκρούς.

Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για τουλάχιστον δυο νεκρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε πως στη διάρκεια των επεισοδίων έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 414 άνθρωποι.

Τις τελευταίες ώρες κάνουν το γύρο του διαδικτύου συγκλονιστικές φωτογραφίες και video από τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η τουρκική αστυνομία τους διαδηλωτές. Σε ένα από αυτά, διαδηλωτής παρασύρεται από τεθωρακισμένο όχημα ενώ σε ένα άλλο, ένας νεαρός άνδρας πέφτει αναίσθητος στο δρόμο όταν τον «πυροβολεί» μια από τις «αύρες» της τουρκικής αστυνομίας!

newsit




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250