Διαφωνία κορυφής για το αντιρατσιστικό με σκληρές δηλώσεις Βενιζέλου - Κουβέλη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 21:39

Διαφωνία κορυφής για το αντιρατσιστικό με σκληρές δηλώσεις Βενιζέλου - Κουβέλη

Ακαρπη απέβη η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων με αντικείμενο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να αφήνουν σαφείς αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης ζήτησαν την κατάθεση στη Βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το αντιρατσιστικό. Πρέπει να πειστεί η Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Το αντιρατσιστκό νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη, δημόσια δημοκρατική πράξη. Εχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ να έχουμε έναν αντιρατσιστικό νόμο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προειδοποίησε ότι είτε το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου μπορούν να γίνουν βελτιώσεις μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είτε το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Κουβέλης: «Απαράδεκτη σκοπιμότητα το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής»

«Είναι δημοκρατική μας υποχρέωση να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. «Τότε οι διαδικασίες θα είναι ανοικτές για διορθώσεις και βελτιώσεις. Δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς, αλλά η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καυτηρίασε το πόρισμα της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που έσπευσε να χαρακτηρίσει επαρκές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των αρχηγών. «Διαφωνώ και η Επιτροπή ελέγχεται για απαράδεκτη σκοπιμότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Δεν έχω την παραμικρή υποψία ότι δεν τυγχάνει της στήριξης και των τριών πολιτικών αρχηγών». Αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Βενιζέλος: «Θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη από εμάς δεν τίθεται και δεν κατάλαβα να τίθεται» είπε.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε τρεις ώρες και έγινε στη σκιά του πορίσματος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που χαρακτηρίζει επαρκές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Λίγες ώρες, μάλιστα, πριν από την κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι χρειάζονται «μερικές παρεμβάσεις και συμπληρώσεις», που όμως, όπως είπε, «δεν δικαιολογούν το θόρυβο που υπάρχει».

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΚΕΝΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η επιτροπή, που δεν ανήκει στην Βουλή και δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή, προσφέρει κακή υπηρεσία στην κυβέρνηση.

TA NEA




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250