12 ασφαλιστικές ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 14:31

12 ασφαλιστικές ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Πολυνομοσχέδιο με ασφαλιστικές ρυθμίσεις για εισφορές, οφειλές στα ταμεία αλλά και τη γονική άδεια, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή προς ψήφιση.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Αυξάνεται η γονική άδεια από τους 3,5 στους 4 μήνες (για παιδιά μέχρι 6 ετών).

2. Καθιερώνεται από 1η Μαίου η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

3. Καθιερώνεται από 1η Ιουλίου η μηνιαία υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Σημειώνεται πως μηνιαίος θα είναι ο έλεγχος των Α.Π.Δ. σε περίπτωση ασυμφωνίας εισφορών που έχουν δηλωθεί και έχουν εισπραχθεί συντάσσεται Πράξη Επιβολής Εισφορών.

4. Επιβραβεύονται με μείωση εισφορών οι συνεπείς εργοδότες. Ειδικότερα «εργοδότης που καταβάλλει επί τρεις συνεχείς μισθολογικές περιόδους εμπρόθεσμα τις εισφορές του απολαμβάνει 5% έκπτωση επί των εργοδοτικών εισφορών για κάθε επόμενη καταβολή εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος και για όσο διάστημα είναι συνεπής στις καταβολές του».

5. Περιορίζονται σε 78 από 936 τα «ασφαλιστικά πακέτα».

6. Αυξάνονται οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές σε Εργατική Εστία και Κατοικία.

7. Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία συνδιαλλαγής (άρθρο 99) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ καταβάλλοντας το 10% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

8. Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Σημειώνεται πως παρατείνεται η προθεσμία αίτησης για ένταξη σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 30 Απριλίου.

9. Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από την σύνταξη στον ΟΑΕΕ λόγω οφειλών του συνταξιούχου σε 20.000 ευρώ.

10. Δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εφόσον είναι ενήμεροι ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και την τηρούν, να καταταχθούν στην πρώτη ή δεύτερη κατώτερη κατηγορία από αυτήν που ασφαλίζονται για χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.

11. Εξισώνονται στο 5,1% οι εργοδοτικές εισφορές στις εκτυπωτικές επιχειρήσεις, εφόσον παραμείνουν σταθερές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 οι θέσεις εργασίας όπως αυτές καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.

12. Δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού των επιδοτήσεων με οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις ασφαλισμένες στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ οι οποίες απασχόλησαν επιδοτούμενους ανέργους.




00 inkefalonia general ad 300X250