HELPE ENERGEIES GIF BANNER 728x90

 

Διευρύνεται το προβάδισμα του Ολάντ έναντι του Σαρκοζί

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 10:50

Διευρύνεται το προβάδισμα του Ολάντ έναντι του Σαρκοζί

Διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Νικολά Σαρκοζί, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, παρά τη σειρά μέτρων που ανακοίνωσε ο συντηρητικός πρόεδρος με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η δημοσκόπηση που διενήργησαν οι εταιρίες IFOP/Fiducial καταδεικνύει ότι ο Ολάντ αύξησε το προβάδισμά του όσον αφορά τον πρώτο γύρο, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την 22α Απριλίου, στις 6,5 εκατοστιαίες μονάδες από 4 μονάδες πριν από δύο εβδομάδες, με ποσοστό 31% έναντι 24,5% του Σαρκοζί.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, ο Ολάντ προβλέπεται ότι θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου με 58% έναντι 42% του Σαρκοζί, με το ποσοστό του πρώτου να είναι αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν.

Η δημοσκόπηση έγινε λίγο αφού ο Σαρκοζί, ο οποίος θέλει να προβάλει μια εικόνα που τον εμφανίζει να εργάζεται σκληρά για να επιλύσει τα προβλήματα της Γαλλίας ως το τέλος της θητείας του, έδωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη σε ώρα υψηλής τηλεθέασης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει στόχο να προωθήσει στη βουλή πριν από τις εκλογές.

Ο Σαρκοζί θέλει ειδικότερα να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 21,2% από 19,6% ως τον Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τις γαλλικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους.

Ο Ολάντ κλιμάκωσε την εκστρατεία του την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιώντας την πρώτη μεγάλη του προεκλογική συγκέντρωση, ενώ παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματός του. Αυτό αύξησε την πίεση στον Σαρκοζί, ο οποίος αναμένει την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας, την 16η Μαρτίου, για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της σήμερα ότι ο Ολάντ εντείνει την πίεση στον Σαρκοζί να επιταχύνει το ρυθμό, εν μέσω ανησυχιών από κάποιους στο κυβερνών κόμμα UMP ότι καθυστερεί υπερβολικά την έναρξη της εκστρατείας του και όταν θα το κάνει θα είναι πολύ αργά.

"Ο πρόεδρος δεν απεραντολογεί", είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ --πρώην πρωθυπουργός και από τους κορυφαίους πολιτικούς στη χώρα-- σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. "Έχει μια ακριβή και πολύ θαρραλέα στρατηγική", πρόσθεσε.

Ο Ζιπέ στις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Europe 1 επιτέθηκε εξάλλου στον Ολάντ διότι είπε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο εάν επανεκλεγεί, χαρακτηρίζοντας τη δήλωσή του "πολύ επιζήμια". "Η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας φυσικά δεσμεύει τη Γαλλία", είπε χαρακτηριστικά.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει επίσης ότι και άλλοι υποψήφιοι χάνουν έδαφος. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είδε το ποσοστό όσων είπαν ότι θα την ψήφιζαν στον πρώτο γύρο να μειώνεται στο 19%, από 20% πριν από δύο εβδομάδες. Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού είδε το ποσοστό του να υποχωρεί στο 11,5%, από 12,5%.

Η δημοσκόπηση, έγινε για λογαριασμό του ραδιοφώνου Europe 1, του εβδομαδιαίου περιοδικού Paris Match και του τηλεοπτικού σταθμού της γερουσίας Public S?nat με την μέθοδο των συνεντεύξεων σε δείγμα 1.400 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων την 29η και 30ή Ιανουαρίου.

Πηγή : ΑΠΕ / ΜΠΕ