Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 17:29

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής

- Ο κ. Σαρρής υπέβαλλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- Διευκρίνησε ότι παραιτείται γιατί γίνεται και ο ίδιος αντικείμενο της έρευνας αφού υπήρξε Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας- Αυριο στις 9 το πρωί ορκίζεται στην θέση του ο Χάρης Γεωργιάδης- Ποιός είναι ο Μιχάλης Σαρρής και πόσο έχει απασχολήσει τα κυπριακά και όχι ΜΜΕ O ίδιος ο Μιχάλης Σαρρής επιβεβαίωσε ότι υπέβαλλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Η ανακοίνωση έγινε στο τέλος συνέντευξης Τύπου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους υπουργούς Παιδείας και Ενέργειας, με θέμα τη συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο. Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι αυτό έπρεπε να κάνει, επειδή κατά την έρευνα της αρμόδιας επιτροπής θα εξεταστεί και το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Σαρρή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο υπουργός εργασίας Χάρης Γεωργιάδης, ενώ το πόστο του θα πάρει η Ζέτα Αιμιλιανίδου, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό και ειδικότερα από όταν ο κ. Σαρρής έφτασε στην Μόσχα προσπαθώντας την τελευταία στιγμή να αποσπάσει ενα ναι των ρώσων για δανειοδότηση της Κύπρου προκειμένου να αποφύγει το Μνημόνιο και το κούρεμα των καταθέσεων. Όμως οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες και επέστρεψε άπρακτος στην Κύπρο. Και τότε υπήρχαν οι πληροφορίες ότι ο κ. Αναστασιάδης έβαλε με το ζόρι στο αεροπλάνο για την Μόσχα τον κ. Σαρρή ο οποίος ήθελε να παραιτηθεί.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος οικονομολόγος της Κύπρου. Ο Μιχάλης Σαρρής εκτός από Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη που οδήγησε στις περιπέτειες την Κύπρο, έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 14 Απριλίου του 1946. Σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics και κατόπιν απέκτησε διδακτορικό στις ΗΠΑ. Το 1972 προσελήφθη στο Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Στις αρχές του 1974 προσελήφθη στην Τράπεζα Κύπρου. Από το 1975 ως το 2004 εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, από την οποία αποχώρησε με το βαθμό του Διευθυντή Τμήματος.

Στις 31 Αυγούστου 2005 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, θέση στην οποία παρέμεινε ως το Μάρτιο του 2008. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Κύπρος προετοίμασε και εισήγαγε το ευρώ ως εθνικό της νόμισμα, αντικαθιστώντας την λίρα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας. Τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον Οκτώβριο του 2011 συνελήφθη από την αστυνομία του τουρκοκυπριακού καθεστώτος με την κατηγορία ότι υπέπεσε σε ερωτικό αδίκημα με ανήλικο και κατηγορήθηκε για «σεξουαλική σχέση ενάντια στους νόμους της φύσης». Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας. Ο κ. Σαρρής οδηγήθηκε σε δικαστήριο, το οποίο διέταξε την τριήμερη κράτησή του. Αφέθηκε ελεύθερος μετά την κράτηση, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση. Ο κ. Σαρρής αρνήθηκε να επιστρέψει στα Κατεχόμενα για να δικαστεί, πιστεύοντας ότι δεν θα είχε δίκαιη δίκη.

Πηγή: http://www.newsit.gr