Στήριξη Λοβέρδου προς Βενιζέλο στη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012 18:05

Στήριξη Λοβέρδου προς Βενιζέλο στη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

Με τη φράση «θα συμπορευθώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο» ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την στήριξή του στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών στη μάχη για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Οι δύο υπουργοί σε κοινή τους εμφάνιση την Τρίτη επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που τους ήθελαν να βρίσκονται πολύ κοντά εν όψει της εκλογής νέου προέδρου. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεροποιηθεί πολιτικά» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι οι δυο τους μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. «Μια νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

«Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα την καλύψει η ενότητα» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία οι κομματικές επιδιώξεις φαίνονται μικρές. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεροποιηθεί πολιτικά» τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει τεράστιο βάρος και έχει υποστεί μεγάλη φθορά, καθώς και ότι πολλοί πολίτες θεωρούν ότι από το ΠΑΣΟΚ προκλήθηκε και όχι αντιμετωπίστηκε η κρίση.

Ερωτηθείς ο κ. Βενιζέλος αν είναι ενημερωμένος ο κ. Παπανδρέου για την κίνηση αυτή, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρωτοβουλία.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα συλλογικά όργανα ισχύουν σε κάθε περίπτωση.

«Έχουμε συζητήσει την πρωτοβουλία αυτή με πολλούς φίλους» είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία για έξοδο από την ανασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την από κοινού εμφάνισή τους οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τον Γιάννη Ραγκούση και την Άννα Διαμαντοπούλου για τις κινήσεις τους. Ο κ. Ραγκούσης απέφυγε να τοποθετηθεί και φέρεται να είπε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του αφού ακούσει πρώτα τις δηλώσεις τους.

Λίγη ώρα πριν από την κοινή δήλωση, οι δύο υπουργοί είχαν συνεργασία.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, την ώρα που η αβεβαιότητα κυριαρχεί ως προς τις εξελίξεις στο πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας και της δυνατότητας επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Θέμα της συνεδρίασης είναι η στάση του κόμματος εν όψει των εξελίξεων των επομένων εβδομάδων και των όσων θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή, όμως το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του κόμματος φανερώνει ότι κάποιοι θέλουν να συζητήσουν τα πάντα: τα όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό, την αδυναμία συντονισμού του κόμματος, ακόμη και την ανάδειξη ενός νέου επικεφαλής με συνοπτικές διαδικασίες, με το επιχείρημα ότι σύντομα η κυβέρνηση συνεργασίας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα συνοχής, εν όψει των ψηφοφοριών για τα νέα μέτρα και το νέο μνημόνιο.

Η δήλωση Λοβέρδου

«Στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνά η χώρα, όλοι πρέπει να συντάσσουμε τις δυνάμεις μας, ενωμένοι, για την επίτευξη του κοινού σκοπού, η Ελλάδα, δηλαδή η χώρα και οι πολίτες της να μην γονατίσουν. Αυτή είναι η βασική μας υποχρέωση, το κοινό, το συλλογικό μας καθήκον. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και το βάρος των καθηκόντων, δεν αφήνει πεδίο, δεν αφήνει χώρο για άλλες στοχεύσεις, πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την πορεία του καθενός μας χωριστά.

» Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει, όσο και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Θα πορευτούμε μαζί.

» Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο.

»Το Κίνημά μας σήκωσε στις πλάτες του βάρη και ευθύνες πολλών δεκαετιών, αναλαμβάνοντας, τον Οκτώβριο του 2009, την υποχρέωση να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα μέσα σε λίγους μήνες. Στην πορεία αυτή το ΠΑΣΟΚ χτυπήθηκε και τραυματίστηκε. Είναι, όμως, ως Κίνημα ιδεών και ανθρώπων, χρήσιμο στην πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά. Μία, όμως, νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο πίσω.

» Κάνοντας σήμερα αυτό που περνάει από το χέρι μου προσπαθώ να συμβάλω στην ενότητα της παράταξής μας και, με τον τρόπο αυτό, να συμμετάσχω στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της χώρας.  Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί, με τρόπο σαφή και έμπρακτο. Το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι’ αυτό αγωνιούν. Η Ελλάδα θα δώσει αυτές τις ημέρες την πιο καίρια κι αποφασιστική της μάχη, ως χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Και θα πρέπει να την κερδίσει. Μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και σε μια δοκιμαζόμενη ΕΕ.

» Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας  το επιτρέψει, εντός των επομένων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

» Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής.»
Πηγή: in.gr