Ο Αργεντίνος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας - Ποιος είναι

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 22:00

Ο Αργεντίνος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας - Ποιος είναι

Στις 21:12 βγήκε στο μπαλκόνι του Βατικανού ο καρδινάλιος Ζαν Λουίς Ταράν που ανακοίνωσε ότι ο 76χρονος Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας.

Το συγκεντρωμένο πλήθος που περίμενε υπομονετικά, παρά τη βροχή, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την ανακοίνωση του ονόματος υποδέχηκε με χειροκροτήματα την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο θα έχει εφεξής το όνομα Πάπας Φραγκίσκος, και είναι ο πρώτος Ποντίφικας από την αμερικανική ήπειρο.

Στις 20:08 ώρα Ελλάδος βγήκε λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα, ενώ οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, την ώρα που το πλήθος ξεσπούσε σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

iefimerida

Ποιος είναι ο νέος πάπας

Ο αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α’, ιησουιτικών καταβολών και συντηρητικών τάσεων, πριν εκλεγεί από το κονκλάβιο των καρδιναλίων ως 266ος Πάπας ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες.

Είναι ο πρώτος Πάπας από τη Νότια Αμερική και ο πρώτος που προέρχεται από τους Ιησουίτες.

Σε κάθε περίπτωση ήταν μία επιλογή-έκπληξη (και μάλιστα με ελάχιστες ψηφοφορίες) γιατί το όνομά του δεν ήταν μέσα στα πιο πιθανά—εν μέρει γιατί οι προβλέψεις ήθελαν την εκλογή ενός νεότερου σε ηλικία. Ο Μπεργκόλιο είναι 76 ετών.

Ήταν υποψήφιος και το 2005 οπότε και φέρεται να τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Πάπα Βενέδικτο και έκτοτε επικεντρώθηκε στο ποιμαντικό έργο, κάτι που θεωρείται ότι μεγάλο όπλο για την εκλογή στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα.

Ιησουιτικών καταβολών, ο Μπεργκόλιο, σημειώνει ο Guardian, έχει επιδείξει μία πρακτική προσέγγιση στο θέμα της φτώχειας, το οποίο άλλωστε έχει απασχολήσει την Εκκλησία και τους θεολόγους στη Νότια Αμερική.

Τα αργεντινά Μέσα τονίζουν ιδιαίτερα τον λιτό τρόπο ζωής του, καθώς και το γεγονός ότι ο ίδιος ζει σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα δίπλα στον Καθεδρικό της αργεντινής πρωτεύουσας.

«Από το παράθυρό του» έμπαιναν ακόμα και τα δακρυγόνα στη διάρκεια της χρεοκοπίας του 2001, όταν η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος από την πλατεία μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο» γράφει.

Οπαδός ακόμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, βρισκόταν συχνά μεταξύ των επιβατών του πολυσύχναστου μετρό της πρωτεύουσας.

Πρόκειται δε για συντηρητικό ιερωμένο ο οποίος έχει αντιταχθεί στην απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τον γάμο των ομοφυλόφιλών το 2010, επιχειρηματολογώντας ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ανατρέφονται από ένα πατέρα και μια μητέρα.

Μιχάλης Δουρμούσογλου

Newsroom ΔΟΛ




00 inkefalonia general ad 300X250