Αερόστατο με τουρίστες εξερράγη στον αέρα πάνω από το Λούξορ! - VIDEO ντοκουμέντο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 09:18

Αερόστατο με τουρίστες εξερράγη στον αέρα πάνω από το Λούξορ! - VIDEO ντοκουμέντο

Μετά το τραγικό δυστύχημα στο Λούξορ της Αιγύπτου, στο οποίο 18 τουρίστες έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή αερόστατου, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να απαγορεύσει άλλες πτήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τα αυγυπτιακά ΜΜΕ. Το δυστύχημα οφείλεται σε έκρηξη υγραερίου που σημειώθηκε σε ύψος 300 μέτρων από το έδαφος. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC πως είδε ανθρώπους να πηδούν από το φλεγόμενο αερόστατο.

Πέρα από τον Αιγύπτιο ξεναγό, εννέα από τους νεκρούς είναι από το Χονγκ Κονγκ, τέσσερις από την Ιαπωνία, δύο από την Βρετανία, δύο από την Γαλλία και άλλοι δύο από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που διαθέτει τα αερόστατα για πτήσεις επάνω από την τουριστική περιοχή, Αχμεντ Αμπούντ, ένα άτομο από την 20μελή ομάδα των τουριστών και ο χειριστής του αερόστατου επέζησαν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αljazeera υποστηρίζει ότι ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είκοσι άτομα επέβαιναν στο αερόστατο. Σημειώθηκε έκρηξη και σκοτώθηκαν 19 επιβάτες. Ενας τουρίστας και ο πιλότος επέζησαν», δήλωσε τηλεφωνικά ο Αμπούντ.

Αυτό είναι ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα με αερόστατο και όπως αναφέρει η Guardian χτύπησε τον τουρισμό της Αιγύπτου, τομέας ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από δύο χρόνια εκρηκτικών εξεγέρσεων.

Έπειτα από εντολή του Αιγύπτιου υπουργού πολιτικής αεροπορίας Γουαέλ ελ-Μααντάουι έχουν ανασταλεί οι πτήσεις με αερόστατο, ενώ έχει μεταβεί ο ίδιος στο Λούξορ ώστε να ερευνήσει από κοντά την υπόθεση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «έχουμε ενημερώσει τους συγγενείς των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι μαζί τους και με τις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι ένας Βρετανός υπήκοος που είχε εμπλακεί στο ατύχημα, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση».

Σύμφωνα με τον πιλότο αερόστατων Μοχάμεντ Γιουσέφ, ο οποίος την ώρα του δυστυχήματος πετούσε εκατό μέτρα μακριά, η φωτιά ξέσπασε όταν το αερόστατο απείχε τρία μέτρα από το έδαφος και ότι προέκυψε διαρροή στη μονάδα καυστήρων του. Μόλις συνέβη αυτό, ο πιλότος και ένας από τους Βρετανούς επιβάτες πήδηξαν από το αερόστατο με αποτέλεσμα να σωθούν. Αυτό βέβαια επηρέασε την ισορροπία του πτητικού μέσου με συνέπεια να εισαχθεί ακόμα μεγαλύτερη θερμότητα στο μπαλόνι που αυτομάτως του έδωσε μεγάλη ώθηση.

«Όταν το μπαλόνι βρισκόταν στα 100 πόδια, είδα ανθρώπους να πηδάνε. Είδα περίπου πέντε να πηδούν», είπε ο Γιουσέφ, συμπληρώνοντας πως κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από την πτώση και άλλοι από τα εγκαύματα.

Το αερόστατο τότε άρχισε να κατεβαίνει σταδιακά και μόλις ακούμπησε στο έδαφος υπήρξε μια παύση 15 δευτερολέπτων περίπου και έπειτα ένας από τους κυλίνδρους στη μονάδα καυστήρων εξερράγη.

Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό ατύχημα με αερόστατο στην ίδια περιοχή, καθώς το 2009, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αερόστατο που τους μετέφερε πάνω από το Λούξορ προσέκρουσε μάλλον σε πύργο μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας.

Μετά την πρόσκρουση μάλιστα οι πτήσεις διακόπηκαν για έξι μήνες κι έπειτα θεωρητικά οι κανόνες ασφαλείας εντατικοποιήθηκαν.

https://youtu.be/DKs1sjY6BXA

protothema




00 inkefalonia general ad 300X250