Ψηφίσματα Διαμαρυτρίας Τουριστικής Επιτροπής και Τοπικού Συμβουλίου Ληξουρίου για τα ΤΕΙ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 12:17

Ο Ευάγγελος Κεκάτος

Ο Ευάγγελος Κεκάτος

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας της Τουριστικής Επιτροπής
κατά της εφαρμογής
του Σχεδίου «Αθηνά» στην Κεφαλονιά.

Στη Συνεδρίαση της 31ης Ιανουρίου 2013 της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς και μετά από εμπεριστατωμένη ενημέρωση προς τα Μέλη από τον Καθ.Ν.Πετράκη για την ενδεχόμενη εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά» στα ΤΕΙ Κεφαλονιάς, καταγγέλλουμε ομόφωνα το συγκεκριμένο Σχέδιο, θεωρώντας το άδικο ως σχεδιαστική αξιολόγηση και προσβλητικό ως προς την άνευ λόγου διατάραξη του κοινωνικού ιστού και της Εκπαιδευτικής και Φοιτητικής κοινότητας του Νησιού.
Οι Σχολές των ΤΕΙ στην Κεφαλονιά αποτελούν Πνευματικά Ιδρύματα υψηλού Εκπαιδευτικού κύρους, που δραστηριοποιούνται ενεργά και με επιτυχία τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και Πανελλήνια αλλά και διεθνώς.


Συγκεκριμένα, ήδη υπάρχει διαρκής συνεργασία της Τουριστικής Επιτροπής με τη Σχολή Δημοσίων Σχέσεων και η συμβολή της στο ποιοτικό profile του Τουρισμού στην Κεφαλονιά είναι εξαιρετικά σημαντική.


Θεωρούμε απαραίτητη, όχι μόνο τη διατήρηση των ΤΕΙ στο Νησί, αλλά την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυσή τους.
Επιπλέον θυμίζουμε ότι ήδη από το 1996 έχει κατατεθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή (κ.Μ.Κουρή, κ.Ε.Μπάκα, κ.Π.Μπαζίγου, κ.Ε.Ευαγγελάτου, κ.Η.Φραγκισκάτου, κ.Β.Μάντουκα, κ.Π.Παυλάτου & κ.Ε.Κεκάτου) του 5ου Συμποσίου Φυσιατρικής & Φυσικοθεραπείας, στο τότε Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρόταση για την ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου και στην Κεφαλονιά (Ιδιαίτ.Γραφείο κ.Υπουργού : Α.Π. 102/19-12-96).

Ευάγγελος Κεκάτος
Α/Δήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Μετά από κατεπείγουσα συνεδρίαση το Τοπικό Συμβούλιο Ληξουρίου παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των φοιτητών των τμημάτων του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα

Η ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο του προς διαβούλευση «σχεδίου Αθηνά» σχετικά με την «Ανασυγκρότηση του Χάρτη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας», μόνον αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης προκαλεί στην κοινωνία του Ληξουριού. Και τούτο διότι μέσα στις 70 διαφάνειες του σχεδίου αυτού επιγραμματικά και χωρίς επιχειρήματα ανακοινώνεται το ουσιαστικό κλείσιμο του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ούτε και να θεωρήσει σοβαρή την άποψη πως το νέο τριτοβάθμιο Ίδρυμα που ουσιαστικά αποτελεί συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Πατρών, του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κυρίως, θα μπορεί να συγκριθεί και να αποκτήσει την ίδια αναπτυξιακή δυναμική για τα νησιά μας με την υπάρχουσα δομή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η διατήρηση του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι αλλά και του τμήματος Προστασίας και συντήρησης της Πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ζάκυνθο μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες. Δεν αποτελούν παρά στάχτη στα μάτια της κοινωνίας των νησιών μας. Ειδικά μάλιστα όταν το τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι συγκαταλέγεται σε αυτά που, κατά το σχέδιο Αθηνά, χαρακτηρίζονται ως μη βιώσιμα και σε αυτά στα οποία, πάλι κατά τις ανακοινώσεις του Υπουργού, υπάρχει συναφές αντικείμενο σε αντίστοιχο ΙΕΚ, τότε αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως η παρουσία και αυτών των τμημάτων στην περιοχή δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη.

Η δημιουργία του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων δεν αποτέλεσε «δώρο» της Πολιτείας στα νησιά μας αλλά μια στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή για μια περιοχή που ιστορικά και πνευματικά την δικαιούται. Μια επιλογή την οποία οι κοινωνίες των νησιών μας αγκάλιασαν και ενίσχυσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Γι' αυτό και η δεκαπεντετής παρουσία του Ιδρύματος στην περιοχή, παρά τις όποιες δυσκολίες, μόνον θετική και ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το κλείσιμο του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στερεί από μια ολόκληρη περιοχή έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό της πυλώνα, είναι άδικη, αναίτια και θα βρει απέναντι ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Καλούμε την κ.Βουλευτή, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο του νησιού να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη για τον τόπο μας βούληση της Κυβέρνησης. Το τοπικό Συμβούλιο Ληξουρίου θα είναι παρόν και θα συνδράμει τις οποιεσδήποτε δράσεις αποφασιστούν στην κατεύθυνση παραμονής και ενίσχυσης του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην περιοχή μας.

Ο πρόεδρος                                                Τα μέλη

Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης                    Δημήτρης Μαρκέτος

Κωνσταντίνος Τσίκλης
Βιολέτα Βουτσινά


Ετικέτες: