Περιφέρεια: Ενημέρωση από τον Γιάννη Μανιάτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 15:00

Περιφέρεια: Ενημέρωση από τον Γιάννη Μανιάτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

   Λίαν συντόμως, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα γίνει η ενημέρωση του σώματος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

   Αυτό υποσχέθηκε ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνας Σπύρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα μαζί του.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Μανιάτη να ριχθεί άπλετο φως στις έρευνες και να έχουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς.

   Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές Κέρκυρας, Άντζελα Γκερέκου, Λευκάδας, Σπύρος Μαργέλης, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σπύρος Μοσχόπουλος, ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γιώργος Καλούδης και οι Δήμαρχοι των νησιών (πλην Ζακύνθου και Ιθάκης).

   Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζήτησε από τον Υφυπουργό πλήρη ενημέρωση για το θέμα, καθώς, όπως είπε ο κ. Σπύρου, παρακολουθεί στενά και το χρονοδιάγραμμα των ερευνών (διαγωνισμός, επιλογή αναδόχου, έναρξη ερευνών, ενημέρωση για ευρήματα κλπ.).

   «Θέλουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η περιοχή μας στηρίζει τη βασική οικονομία της στον Τουρισμό, που δεν επιθυμούμε να πληγεί αλλά ούτε να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, που το προστατεύουμε ως «κόρη οφθαλμού».

   Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα αντισταθμιστικά οφέλη, σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι θετικά, ζητώντας να γίνει δίκαιη και ισόρροπη κατανομή μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε στη βούληση του κάθε Υπουργού αλλά αξιώνουμε να θεσμοθετηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη μέσα με σχετικό Νόμο».    

Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ – Σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Περιφέρειας

 

   Σε σύσκεψη, που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αντικείμενο το Πρόγραμμα για τη Νέα Δράση ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου και ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου.

   «Θέλουμε», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Σπύρου, «να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ουσιαστικό και χρήσιμο, με στόχο την πραγματική οικονομία και που θα δίνει

ελπίδες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

     Στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν νευραλγικό σημείο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στηρίζει το Νέο Πρόγραμμα ενίσχυσής τους με ποσό 25 εκ. ευρώ από πόρους του Ε.Σ.Π.Α.

     Αυτό που ζήτησα, είπε ο Περιφερειάρχης είναι το Πρόγραμμα αυτό να το διαχειριστεί η Περιφέρεια, καθώς αυτή είναι και η πρόταση των φορέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αφού εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλο τις ανάγκες της περιοχής και διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας με βάση το τι ακριβώς χρειάζεται η τοπική οικονομία, προκειμένου να εξέλθει από την ύφεση που την ταλανίζει.

     Σημειώνεται ότι η υποβολή των προτάσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο.