Απάντηση Σπύρου σε Φόρτε και Θόδωρο Γαλιατσάτο

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 10:26

Απάντηση Σπύρου σε Φόρτε και Θόδωρο Γαλιατσάτο

Απάντηση σε άρθρο του Περιφερειακού Συμβούλου της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γεράσιμου Φόρτε, με τον τίτλο: «Περιφέρεια Κέρκυρας και… λοιπών Ιονίων Νήσων», δίνει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, τονίζοντας πως τα νησιά αντιμετωπίζονται ισότιμα αλλά η συχνή παρουσία του σε αυτά καθίσταται, μερικές φορές, δύσκολη εξαιτίας των υποχρεώσεων για την προώθηση των τοπικών συμφερόντων, με επαφές σε Υπουργεία, συμμετοχή σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και με κριτήριο πάντα την επίλυση προβλημάτων.

Η απάντηση του Περιφερειάρχη

   Αγαπητέ κύριε Φόρτε,

   Ξέρω ότι είσαστε ένας από αυτούς που υπερασπίζεται και πιστεύει, όπως κι εγώ, ότι την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν την ίδρυσε ο «Καλλικράτης» αλλά οι ίδιοι οι Επτανήσιοι, που έζησαν για αιώνες ως ξεχωριστή διοικητική οντότητα, με λαμπρό πολιτισμό και ξεχωριστή ιστορία.

   Παρά ταύτα, με έμμεσο τρόπο, ζητάτε την τακτική παρουσία του Περιφερειάρχη στα νησιά και δεν σας αδικώ. Συχνά, όμως, οι υποχρεώσεις είναι πολλές είτε στην έδρα της Περιφέρειας είτε στην Αθήνα είτε αλλού και όπου κάθε φορά απαιτείται, για την προώθηση θεμάτων της Περιφέρειάς μας.

   Γνωρίζετε ότι τηρώ απόλυτα τις δεσμεύσεις μου και για εμένα οι πολίτες της Επτανήσου έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ως Περιφερειάρχης δεν κάνω καμία διάκριση και σημαντικά έργα έχουν δρομολογηθεί και στην Κεφαλονιά.

   Εν προκειμένω στα θέματα του Τουρισμού η Περιφέρεια λειτουργεί ισότιμα για όλα τα νησιά και η παρουσία μας στις διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις γίνεται χωρίς διάκριση, η συμμετοχή δε όλων των παραγόντων του Τουρισμού είναι ελεύθερη.

     Οι συνεργάτες μου, όπως είναι οι Αντιπεριφερειάρχες, λειτουργούν σε κατεύθυνση που έχουμε από κοινού χαράξει και δεν αμελούν να σας καλούν και να σας ενημερώνουν αλλά και να δέχονται και τις δικές σας υποδείξεις.

     Δεν σας κρύβω ακόμη ότι, παρά τις δυσκολίες και παρά τα εμπόδια και τις άσχημες συγκυρίες, η Περιφέρεια λειτουργεί με στόχο να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτές τις δυσκολίες.

     Οι αλλαγές που έρχονται δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για ολιγωρία ούτε για έλλειψη συνεργασιών, που κρίνονται απαραίτητες για την ενότητα, για την ενίσχυση της Περιφέρειας και την από κοινού προώθηση θεμάτων που μας απασχολούν».   

Παράλληλα υπήρξε απάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, και στον επικεφαλή της «ΑΝ.Α.Σ.Α», κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο

   Αγαπητέ κύριε Γαλιατσάτε,

   Ως επικεφαλής της ΑΝ.Α.ΣΑ., διέπεστε από ένα φοβικό σύνδρομο, ότι μας έχουν πιάσει στον ύπνο και έχουμε χάσει την ευκαιρία των αντισταθμιστικών οφελών από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

   Χρησιμοποιείτε, μάλιστα, τη φράση ότι μετά από όλα αυτά «ξύπνησε» ο Περιφερειάρχης. Μακάρι να ήσαστε κι εσείς ξύπνιος, όταν ήσαστε Αντινομάρχης Κεφαλληνίας και κάτω από την μύτη σας συνέβησαν τόσα έκτροπα στην οικονομική διαχείριση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης!

   Το αντιπαρέρχομαι αυτό, γιατί δεν έχει αξία αυτή τη στιγμή, απαντώ όμως για να λάβουν γνώση οι πολίτες και για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.

   Το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, το έθεσα στον αρμόδιο υφυπουργό, Γιάννη Μανιάτη, από το καλοκαίρι του 2011 κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, όταν άρχισε να συζητείται το θέμα.

Πρόσφατα και με αφορμή ότι πρόκειται να γίνουν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, επανέφερα το θέμα και ήμουν σε τακτική επικοινωνία μαζί του. Είναι λογικό και το καταλαβαίνει ο καθένας, ότι διαπραγματεύεται κανείς όταν πλέον οι έρευνες αναδείξουν θετικά αποτελέσματα και οριοθετηθούν τα όρια των οικοπέδων προς εκμετάλλευση.

   Το αίτημά μας για συζήτηση με τον αρμόδιο υφυπουργό έγινε δεκτό και η συζήτηση θα γίνει στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου στο Υπουργείο.

   Προσκεκλημένος είναι ο Περιφερειάρχης, οι βουλευτές της Επτανήσου και οι Δήμαρχοι των νησιών της Περιφέρειας. Είμαι βέβαιος ότι θα θέσουμε στη συζήτηση και άλλα θέματα που έχουν σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον τουρισμό, το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών και άλλα θέματα.

   Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να έρθετε μαζί μου «για να υψώσουμε το ανάστημά μας» και να επιβεβαιωθεί, άλλη μια φορά, αυτό που νοιώθουν όλοι Επτανήσιοι - πλην Λακεδαιμονίων - ότι ο Σπύρος Σπύρου είναι αλλά και εργάζεται ως Περιφερειάρχης όλων των Επτανησίων.