Σημαντική εξέλιξη! Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η “Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων Κεφαλονιάς”(ΧΥΤΥ)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 14:04

Σημαντική εξέλιξη! Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η “Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων Κεφαλονιάς”(ΧΥΤΥ)

Σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο Αργοστολίου και την Κεφαλονιά!

Πολύ σημαντική εξέλιξη για την Κεφαλονιά, καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η “Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων Κεφαλονιάς” (ΧΥΤΥ).

Αυτή θα περιλαμβάνει εκτέλεση έργων στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις διάθεσης (ΟΕΔΑ) στη θέση «Παλλοστή», καθώς και η ασφαλής διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας σε νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ.

Πρόκειται για έργο προυπολογισμού 7.304.000 ευρώ και περιλαμβάνει μονάδα χειροδιαλογής ανακυκλωσίμων αποβλήτων, μονάδα κομποστοποίησης για την διακριτή επεξεργασία προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, βελτιστοποίηση της διαμόρφωσης της υφιστάμενης λεκάνης απόθεσης για τη δημιουργία νέου κυττάρου ΧΥΤΥ, έργα συλλογής των παραγομένων στραγγισμάτων, επέκταση και αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και έργα υποδομής.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένη μονάδα μηχανικής και αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας με δυνατότητα επεξεργασίας 12.778 τον/έτος υπολειμματικών συμμείκτων αποβλήτων και 4.604 τον/έτος προδιαλεγμένων στη πηγή βιοαποβλήτων.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αργοστολίου επισημαίνει τα εξής: 

Με την αρ. πρωτ. ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2483/13-03-2020 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη", του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ημερομηνία λήξης 31/12/2022), η Πράξη με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ».

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 7.304.196,56 € και περιλαμβάνει την εκτέλεση όλων των έργων που απαιτούνται, ώστε να συμπληρωθούν και αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανάκτησης και διάθεσης (ΟΕΔΑ) στη θέση «Παλλοστή» Κεφαλονιάς.

Με το έργο επιμηκύνεται ο χρόνος λειτουργίας της Εγκατάστασης για τουλάχιστον 25 έτη και αναβαθμίζεται όλο το σύστημα επεξεργασίας με την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών εκ των υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και την κομποστοποίηση του ρεύματος των προδιαλεγμένων στην πηγή βιοαποβλήτων.

Επίσης επιτυγχάνεται η ασφαλής διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας σε νέο κύτταρο του Χ.Υ.Τ.Υ., σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου ΠΕ.Σ.Δ.Α. Ιονίων Νήσων, με στόχο την επίτευξη των νέων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων του Ε.Σ.Δ.Α. (2015) και της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Παρακάτω όλη η απόφαση




00 inkefalonia general ad 300X250