Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Προϋπολογισμό Δήμου Αργοστολίου 2020

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 23:57

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Προϋπολογισμό Δήμου Αργοστολίου 2020

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου στις 18-2-2020, ψηφίστηκε από την Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου (ΠΑΣΟΚ) , και τις παρατάξεις Παρίση (Ν.Δ.), Παντελειού (ΣΥΡΙΖΑ) και Φόρτε (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) πλην του επικεφαλή της, ο αντιλαϊκός και φορομπηχτικός προϋπολογισμός για το 2020.

Και αυτός ο Προϋπολογισμός, υπακούει πιστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του αντιλαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπηρετεί πιστά τις αντιδραστικές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση, που στόχο έχουν την αποδέσμευση κεντρικών πόρων από τις ανάγκες των δήμων και τη διοχέτευσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Είναι ο καθρέφτης των παραπάνω κατευθύνσεων.

Η μια πλευρά του είναι, η μεγάλη αύξηση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, φόρους και εισφορές για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επιτηδευματίες. Μόνο τα Ίδια Έσοδα θα ανέλθουν στο 57,86% των συνολικών εσόδων του Δήμου, ενώ αυξημένα κατά 5% θα είναι για την φετινή χρονιά τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, αυξημένα επίσης τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, και σε υψηλά επίπεδα τα πρόστιμα Κ.Ο.Κ., τα τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, το τέλος παρεπιδημούντων, ο φόρος επί ηλεκτροδοτούμενων χώρων κ.α.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν ανείσπρακτα υπόλοιπα βεβαιωθέντων εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών ύψους 7.673.391,76 ευρώ !!!! (κατά τεκμήριο συστηματικών κακοπληρωτών επιχειρηματιών), η Δημοτική Αρχή με την ομόφωνη συμφωνία των λοιπών παρατάξεων, δεσμεύεται για «νοικοκύρεμα» του Δήμου, δηλαδή ουσιαστικά, για ένα « σαφάρι» είσπραξης, μέσα στο 2020 από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Αποκαλυπτική επίσης είναι και η πρόβλεψη για τα δικαιώματα και τα τέλη από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΑ. Συγκεκριμένα για τα τέλη από Λατομικά προϊόντα, η εκτίμηση είσπραξης για το 2020 είναι μόλις 4.800 ευρώ!, για τα τέλη διαφήμισης είναι 0,00 ευρώ!, για τα τέλη από ιχθυοτροφεία είναι 23.000 ευρώ! κ.α.

Σε ότι αφορά την ΚΕΔΗΚΕ, οι χρηματοδοτήσεις από τον Δήμο για ( πολιτισμό – αθλητισμό ) ανέρχονται σε μόλις 353.000 ευρώ. Οι δημότες επίσης, θα κληθούν να πληρώσουν για δόσεις δανείων του Δήμου προς τις εμπορικές τράπεζες 775.000 ευρώ, που όλοι τους έχουν ψηφίσει . Την ίδια ώρα, μια σειρά έργων και υποδομών που αφορούν λαϊκές ανάγκες είτε μειώνονται, είτε εξαφανίζονται, αφού δεν υπάρχει κανένα νέο έργο σε αυτήν την κατεύθυνση. Υποδομές της παιδείας, υγείας-πρόνοιας, οι δράσεις για τα νέα ζευγάρια, η συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, τα έργα αντιπλημμυρικής , αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας κ.α. έχουν εξαφανιστεί.
Μέσω του προϋπολογισμού και με τις κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου ΠΔΣ, προωθείται η μείωση προσωπικού με προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπολείπονται κατά πολύ των αποχωρήσεων. Διευρύνεται η απλήρωτη εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (βλ. καθαρίστριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εργαζόμενοι ΚΕΔΗΚΕ ), η εντατικοποίηση της εργασίας και η διευθέτηση ωραρίου, η καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας, κ.λπ. Η σταθερή και μόνιμη εργασία αντικαθίσταται με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα, με ημερομηνία λήξης,(π.χ. κοινωφελής εργασία), ενώ προωθείται η ιδιωτικοποίηση με εργολάβους, (π.χ. καθαριότητα δημοτικών κτιρίων και ακινήτων κ.α.)

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό του 2020 γιατί είναι απέναντι στις ανάγκες και στις αγωνίες του λαού μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο της Δημοτικής Αρχής αλλά και της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης» συνολικά, ως φερέγγυων συνεργατών της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζουν όλοι μαζί τους εργαζόμενους.

Γι αυτό είναι ανάγκη τώρα οι εργαζόμενοι να αντισταθούν σε αυτήν την πολιτική, να οργανωθούν και να βάλουν σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών. Να σφυρηλατήσουν την λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Αργοστόλι, 24 -2-2020.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου

 




00 inkefalonia general ad 300X250