Να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 09:47

Να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΑΘΕΡΑ!

Πριν καλά- καλά μπει ο καινούργιος χρόνος (στις 3.1.2020) ο Υφυπουργός Οικονομικών και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος αποφάσισε την μη νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφύγιου του Αθέρα.

Το παραπάνω γεγονός αποτελεί συνέχεια της κατάθεσης σχετικής ερώτησης στις 31 Δεκεμβρίου 2019, προς στον υπουργό Εσωτερικών,  από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργό Εσωτερικών  Πάνο Σκουρλέτη,  με την οποία  ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «…ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την κατεδάφιση του αυθαίρετου λιμενοβραχίονα …». Αποτελεί επίσης συνέχεια της απόφασης 372/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας (τμήμα Ε΄) που «… ακύρωνε την 15440 π.ε./14.2.2017 απόφαση του Διευθυντή της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου..και ανάπεμπε την υπόθεση στην Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση..» που τελικά, με την γνωμοδότηση του υφυπουργού είναι αρνητική.

Είναι προφανές πως βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε μια νέα προσπάθεια να κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα, μόνο που αυτήν την φορά είναι συντονισμένη και συστημική. Οι μάσκες όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις συγκροτούσαν (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ)  έπεσαν και οι εκπρόσωποί τους με καταμερισμό, συναγωνίζονται ποιος θα το γκρεμίσει πιο γρήγορα. Η ταύτιση των παραπάνω κομμάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα του αλιευτικού καταφυγίου είναι εξόφθαλμη και στρατηγικής σημασίας.

Οι μάσκες όμως έπεσαν και για τους εκπρόσωπους αυτών των κομμάτων στην τοπική διοίκηση (Δήμο και Περιφέρεια) που, ενώ στα λόγια διατεινόταν ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, καμιά ενέργεια δεν έκαναν να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή, μέχρι το σημείο που τους αποκαλύπτει και τους εκθέτει η ίδια η αιτιολόγηση του υπουργού που δηλώνει ότι αποφάσισε τη μη νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφύγιου, «… λόγω μη έκφρασης γνώμης ή έκφρασης αρνητικής γνώμης για τη νομιμοποίηση στα υπό έγγραφα και μη ύπαρξης σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης…». Οι ευθύνες τους είναι αποκλειστικές και καθοριστικές για την εξέλιξη αυτή, αφού χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτε για την νομιμοποίησή του, παρότι αποτελεί σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο για την ευρύτερη περιοχή Κεφαλονιάς-Ιθάκης-Λευκάδας, (γι αυτό άλλωστε κατασκευάστηκε από τον «αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παλικής» τον Δεκέμβριο του 1992, ως έργο πνοής).

Είναι προκλητικές τόσο η αφωνία του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη (ΝΔ) αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη κ.Τραυλού (ΝΔ), που συνέδραμαν στα τετελεσμένα. Είναι ενδεικτικός άλλωστε ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, (και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Κουρή) να εκσυγχρονίσει,  (παγομηχανές , αποθήκες , εξηλεκτρισμό , πίλαρ ), τα άλλα υπάρχοντα αλιευτικά καταφύγια του νησιού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει πολλές φορές τονίσει ότι, βασική αιτία της μεγάλης πρεμούρας των αστικών κομμάτων-κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων να κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο αλιευτικό καταφύγιο, είναι η υιοθέτηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή.

Με πρόσχημα τάχα την προστασία του περιβάλλοντος, χρόνια τώρα, στοχεύουν με τη συγκεκριμένη κατεδάφιση να «καθαρίσουν» τον χώρο από τις «ενοχλητικές» δραστηριότητες των κατοίκων, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, για να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα συμφέροντα, που ήδη έχουν εμφανιστεί στην περιοχή ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους του Αθέρα και όλης της Παλικής, τους ψαράδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες, και τους συλλόγους τους, τους ιδιοκτήτες των τουριστικών σκαφών σε συναγερμό.

Όπως μέχρι σήμερα ο λαός της Παλικής έχει αποτρέψει την κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου έτσι θα γίνει και τώρα.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για το σκοπό αυτό.

Τέλος, απαιτούμε να παρθούν άμεσα έργα εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου του Αθέρα, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες όλων των χρηστών του.

ΛΗΞΟΥΡΙ 10/1/2020                               ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ




00 inkefalonia general ad 300X250