«Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Ενημέρωση για το συμβάν καύσης υλικών σε οικόπεδο στην Κρανιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 09:13

«Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Ενημέρωση για το συμβάν καύσης υλικών σε οικόπεδο στην Κρανιά

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:   Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο

Αντιδήμαρχο Αργοστολίου κ. Σπυρίδωνα Σαμούρη

Πρόεδρο ΕΔΑΚΙ Α.Ε. κ. Αργύριο Γαβριελάτο

Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΑΚΙ Α.Ε. κ. Παναγή Βανδώρο

Κοιν.:   Τοπικά ΜΜΕ


Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιδήμαρχε Αργοστολίου,

Κύριε Πρόεδρε της ΕΔΑΚΙ,

Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΔΑΚΙ,

Την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, κατά τις απογευματινές ώρες, παρατηρήθηκε έντονη συγκέντρωση καπνού καθ΄όλη την έκταση της πόλης του Αργοστολίου καθώς και έντονη οσμή από καύση υλικών. Αργότερα εντός της ημέρας, πληροφορηθήκαμε από συμπολίτες μας ότι υπήρξαν μεγάλες εστίες φωτιάς σε οικόπεδο στην Κρανιά, όπου αποτεφρώνονταν διάφορα αντικείμενα και υλικά, ενδεχομένως πλαστικά και ελαστικά. Η υψηλή συγκέντρωση καπνού στο περιβάλλον παρέμεινε αισθητή όλο το βράδυ, έως και το επόμενο πρωί.

Σημειώνουμε πως η καύση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους πλαστικών ή ελαστικών υλικών και οποιωνδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν ρύπανση του περιβάλλοντος απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Επίσης είναι κοινή λογική ότι σε μετεωρολογικές συνθήκες αναστροφής της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα (δημιουργίας ομίχλης), οι οποίες εύκολα προβλέπονται, δεν πραγματοποιούνται καύσεις.

Πέραν τούτου, το ανωτέρω συμβάν θορύβησε τους κατοίκους του Αργοστολίου για τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ενώ επιπροσθέτως έθεσε σε κίνδυνο ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους σε αναπνευστικά προβλήματα. Κατά την καύση πλαστικών και ελαστικών είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε αιωρούμενα σωματίδια καθώς και εκπομπή καρκινογόνων ουσιών (πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες και διοξίνες).

Για ένα τόσο σοβαρό συμβάν, θα περιμέναμε από το Δήμο, τουλάχιστον μια διερεύνηση του συμβάντος και μια ανακοίνωση προς τους πολίτες που να ενημερώνει σχετικά. Αντιθέτως, ότι εγγύτερο σε αυτό ήταν μια ανακοίνωση της ιστοσελίδας inkefalonia.gr, σύμφωνα με την οποία «η έντονη παρουσία καπνού … οφείλεται σε καύση μεγάλης ποσότητας κλαδιών και άλλων υλικών στην περιοχή της Κρανιάς». Από το ίδιο δημοσίευμα μαθαίνουμε ότι «Το οικόπεδο στο οποίο γίνονταν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα συσσώρευση των κλαδιών χαρακτηρίζεται επίσημα ως "πράσινο οικολογικό πάρκο" και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Διαδημοτικής».

Τέλος, να αναφέρουμε πως στον προσφάτως ψηφισθέντα Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, δεν γίνεται πουθενά λόγος για την καύση οποιουδήποτε υλικού και τη ρύπανση του περιβάλλοντος από έκλυση καπνού και μικροσωματιδίων στον αέρα. Αυτή η παράλειψη είναι αποτέλεσμα της μη έγκαιρης διαβούλευσης με τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς πριν την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία θίξαμε στην σχετική τοποθέτησή μας.

Επερωτάστε Κύριε Δημαρχε, Κύριε Αντιδήμαρχε Αργοστολίου, Κύριε Πρόεδρε της ΕΔΑΚΙ και Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΔΑΚΙ:

  1. Έγινε η ανωτέρω καύση αντικειμένων και υλικών υπό την εποπτεία του Δήμου ή/και της ΕΔΑΚΙ και αν ναι, υπήρξε αδιάλειπτη επιτήρηση της πυρκαγιάς;
  2. Γνωρίζετε τι είδους υλικά αποτεφρώθηκαν κατά την εν λόγω διαδικασία, αν μεταξύ αυτών υπήρχαν ειδικά, τοξικά ή επικίνδυνα απόβλητα και τι είδους σωματίδια περιείχε ο καπνός που εκλύθηκε κατά την καύση τους;
  3. Καλύπτει το συγκεκριμένο οικόπεδο στην Κρανιά ανάγκες της ΕΔΑΚΙ Α.Ε, και αν ναι συμβαδίζουν με το χαρακτηρισμό του ως «πράσινο οικολογικό πάρκο»;
  4. Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι επηρεάστηκε η δημόσια υγεία εξ’ αιτίας του συμβάντος;
  5. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον εικόνες τέτοια συμβάντα όχλησης των κατοίκων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος;

Οι επερωτώντες Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αλέξανδρος Παντελειός    Διονύσιος Τρωιάνος    Δημήτριος Κεκάτος

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Σημείωση: Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η παρούσα κοινοποιείται στα τοπικά ΜΜΕ προς δημοσίευση και αναμένουμε τις απαντήσεις σας, το συντομότερο δυνατόν. Αν είναι δυνατόν και νωρίτερα από την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.




00 inkefalonia general ad 300X250