Χαιρετισμός του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και τ.Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου στην κοπή της πίτας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 18:50

Χαιρετισμός του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και τ.Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου στην κοπή της πίτας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

 

 

Χαιρετισμός του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

Σεβασμιότατοι, κα Περιφερειάρχη, κα Δήμαρχε, κοι Βουλευτές, αγαπητοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι.

Είναι αλήθεια ότι όταν, πριν ένα χρόνο, μιλούσαμε για την ανάγκη να εργαστούμε για την ειρήνη και τις σχέσεις αλληλεγγύης στην περιοχή μας, δεν μπορούσε κανείς να σκεφτεί πόσο θα είχαν επιδεινωθεί μέσα στο 2019 αυτές οι συνθήκες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην Βόρεια Αφρική. Έτσι που, συνδυασμένες με την προκλητικότητα των γειτόνων μας, φτάνουν να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να δημιουργούν περισσότερες δυσκολίες στην πορεία της χώρας προς την ευημερία.

Έχει μεγάλη σημασία να σκεφτούμε αυτές τις μέρες για όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σκεφτούμε τις αιτίες, να σκεφτούμε ότι και το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα έχει την βάση του ακριβώς στα ίδια προβλήματα και στη δημιουργία όλο και μεγαλύτερων ανισοτήτων στην περιοχή και στον κόσμο. Έχει σημασία να σκεφτούμε, όπως ήδη προαναφέρθηκε, για την ειδική σημασία που έχει η δική μας περιοχή, εξαιτίας της παρουσίας των δυσκολιών με την γείτονα Αλβανία στα θέματα καθορισμού της ΑΟΖ, και της ύπαρξης των Διαποντίων Νήσων που έχουν κυριαρχικό ρόλο γι’ αυτά μας τα δικαιώματα.

Οφείλουμε λοιπόν, όλοι μας, και στη νέα χρονιά, να δώσουμε αυτό που χρειάζεται, ο καθένας απ’ τη δική του τη μεριά, για την ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης. Να δώσουμε αυτό που χρειάζεται για να δυναμώνουν οι σχέσεις αλληλεγγύης, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και, κυρίως, για να μειώνεται η φτώχεια στον κόσμο και να εξαλείφονται όσο γίνεται οι κοινωνικές ανισότητες, που είναι η αιτία για τις μεγαλύτερες απ’ αυτές τις καταστροφές που συμβαίνουν στον κόσμο.

Η Περιφέρειά μας, αγαπητοί συμπατριώτες, πέρασε αυτή την περίοδο της κρίσης με μεγαλύτερες ευχέρειες. Κατάφερε αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, να αυξήσει το ΑΕΠ, να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας, να δημιουργήσει μια αναγνωρισιμότητα όλων των νησιών στον κόσμο, τέτοια που της επιτρέπει, ακόμα και στις δυσκολίες που έχει η οικονομία, ο τουρισμός να έχει τις δυναμικές εκείνες και να μπορεί να ξεπερνάει και τα εσωτερικά προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και τα προβλήματα που εμφανίζονται από το εξωτερικό, όπως είναι η πτώχευση της Thomas Cook που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Έχουμε λοιπόν μια Περιφέρεια στην οποία γίνονται επενδύσεις, και δημόσιες και ιδιωτικές. Και, μιλώντας για τις δημόσιες επενδύσεις, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε μια καλή πορεία στα θέματα των πολιτιστικών υποδομών, στα θέματα της υγείας, της εκπαίδευσης, της έρευνας.

Και έχω την ανάγκη να πω ότι όταν, πριν λίγες μέρες, έγινε στην Αθήνα αυτή η διεθνής συνάντηση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και του Τμήματος Βιοπληροφορικής με το Νοσοκομείο Johns Hopkins για τα θέματα του Alzheimer και τη δημιουργία της ειδικής διεθνούς ομάδας για το Alzheimer, πρέπει να πούμε ότι νιώθει κανείς υπερήφανος και αντιλαμβάνεται πόσο, όταν οι επενδύσεις, στην έρευνα ειδικά, πιάνουν τόπο, μπορεί το Ιόνιο, τα νησιά μας, η Κέρκυρα, να γίνονται γνωστά στον κόσμο για τέτοιου είδους ζητήματα που έχουν τεράστια σημασία.

Έργα, λοιπόν, αυτής της κατηγορίας, έργα κοινωνικής συνοχής, με το μεγάλο δίκτυο των κοινωνικών φορέων, τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται από τα προγράμματά μας

Με ένα λόγο, για να κλείσουμε, αγαπητοί συμπολίτες, η Περιφέρειά μας ατενίζει το 2020 με έναν θετικό τρόπο, ατενίζει το μέλλον θετικά. Χρειάζεται, όμως, να εργαστούμε γι’ αυτό. Είναι σίγουρο ότι, ούτε η επικοινωνιακή κενότητα και φλυαρία, ούτε ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι σχεδιασμός, επιμονή στην υλοποίηση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, σεβασμός των βασικών αρχών της λειτουργίας της δικαιοσύνης και της ισονομίας των πολιτών. Χρειάζεται συλλογικότητα στην εργασία, χρειάζεται σεβασμός στους πολίτες.

Ας βοηθήσουμε όλοι σ’ αυτό, και ας ελπίσουμε ότι και η νέα χρονιά του 2020 αλλά και η νέα δεκαετία που ξεκινάει θα είναι ευτυχείς για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για όλους εμάς.

Καλή Χρονιά, με υγεία και με επιτυχίες σε όλους και όλες.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων




00 inkefalonia general ad 300X250