«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Oι θέσεις μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, στις 15/11

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 09:20

«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Oι θέσεις μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, στις 15/11

 

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή 15-11-2019 οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» παρουσίασαν με σαφήνεια τις θέσεις τους για την εξέλιξη του νέου Δήμου Σάμης.

• Συναίνεση: Υπερψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό για την περίοδο έως 31/12/2019 που εισηγήθηκε ο κ. Δήμαρχος, στο σύνολό του.

• Πλημμύρες: Τοποθετήθηκαμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα της Αγίας Ευφημίας η οποία είναι το μεγάλο θύμα της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας στον ορεινό όγκο της Φάλαρης και της Αγίας Δυνατής. Επισημάναμε ακόμα μία φορά ότι οι αιτίες των πλημμυρών είναι η έλλειψη αντιπλημυρικών έργων στις ανεμογεννήτριες, η υπερβόσκηση, η παράνομη υλοτομία και τα προβλήματα του έργου που παρουσιάζει ο δρόμος της Φάλαρης. Στην τελευταία πλημμύρα το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τα νερά της Φάλαρης που πλήττουν και τα Μπεκατωράτα. Για τους ορεινούς όγκους της Φάλαρης και της Αγίας Δυνατής θα πρέπει να γίνουν σύγχρονες υδραυλικές μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή, θα προβλέπουν αποθήκευση βρόχινου νερού για άρδευση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με αυτό, ώστε να μη φθάνει στη θάλασσα. Ο ειδικός εισηγητής κ. Ραυτόπουλος επεσήμανε την ανάγκη καθαρισμού του Λιμένα της Αγίας Ευφημίας εν όψη της τουριστικής περιόδου καθώς και ότι πρέπει ο Δήμος να βάλει σε προτεραιότητα το Σχέδιο Πόλης της Αγίας Ευφημίας και να χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίησή του.

• Για τον βιολογικό καθαρισμό: τονίσαμε ότι η κατασκευή του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού της Αγίας Ευφημίας τόσο εντός του οικισμού όσο και η σύνδεσή του μέχρι τον Καραβόμυλο πρέπει να υλοποιηθούν με την ίδια εκσκαφή που θα γίνει για τον αγωγό των όμβριων υδάτων και ότι θα πρέπει να παρακολουθεί τη διαπλάτυνση του δρόμου Σάμης-Αγία Ευφημία.

• Ο αγωγός απορροής Ξηροποτάμου: Η αποκατάστασή του είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά αν δεν ενταχθεί στα έργα της, να την χρηματοδοτήσει καθ’ υπέρβαση ο Δήμος Σάμης και να γίνει με δικά του έξοδα.

• Διανυκτέρευση του πλοίου στη Σάμη: Εκτός της ημερήσιας διάταξης οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» θέσαμε το θέμα της διανυκτέρευσης του πλοίου στη Σάμη και το θόρυβο που παράγει τη νύχτα, ο οποίος οχλεί κατοίκους, επισκέπτες και σκάφη που ελλιμενίζονται στον κόλπο της Σάμης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το θέμα αυτό, με επιστολή στην ναυτιλιακή εταιρία και κοινοποίηση στο Λιμενικό Ταμείο και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

• Για τα Λιβαθινάτα: προτείναμε να λυθεί το θέμα της ύδρευσής τους, με συνεργασία του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, διότι οι κάτοικοι των Λιβαθινάτων ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια από την έλλειψη νερού.
• Για τον παιδικό σταθμό Φερεντινάτων: Επισημάνθηκε η ανάγκη για παρεμβάσεις στον αύλιο χώρο αλλά και σε όλο το κτήριο του παιδικού σταθμού Φερεντινάτων.

• Ψηφίσματα: Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» υπερψηφίσαμε τα ψηφίσματα συμπαράστασης που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την ανάκληση απόλυσης του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γκισγκίνη καθώς και για τον Αρχιπυροσβέστη κ. Κέκη, ενώ καταψήφισαμε την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για καταδίκη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
• Αλληλεγγύη: Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των λιμανιών της Σάμης και του Φισκάρδου ώστε να πληρωθούν από το Λιμενικό Ταμείο


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ