Οι θέσεις της παράταξης «Δημοτική Συνείδηση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 19:40

Οι θέσεις της παράταξης «Δημοτική Συνείδηση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 15Ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΩΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ. 1. ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ Ν. 4600/19 ΚΑΙ 4623/19, 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.»

1. Με βάση το άρθρο 3 παρ. 10 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σάμης, προτείνω με την παρούσα Εισήγηση την εισαγωγή προς συζήτηση του θέματος ως κατεπείγοντος της σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν τις ήδη ενεργές συμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ως ήδη γνωρίζετε, βάσει των νόμων 4600/2019 και 4623/2019, τα έσοδα από την περιουσία κάθε ενός εκ των συνιστώμενων δήμων που πραγματοποιούνται από την 01.09.2019 και εξής ανήκουν στον ίδιο (ήδη Δήμο Σάμης).

Όσο, δε, αφορά τις ενεργές συμβάσεις και προκειμένου να διασφαλιστεί ακριβώς η ομαλή συνέχεια των συμβάσεων που παραμένουν σε ισχύ, ο νομοθέτης έχει προβλέψει (παρ. 9 του αρ. 18 του ν. 4623/2019) ότι ο δήμος που αποτελούσε την έδρα του καταργηθέντος είναι ο καθολικός διάδοχος αυτού, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις ενεργές συμβάσεις και να εισπράττει και να καταβάλλει όλες τις απαιτήσεις και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Κατ’ επιταγή, όμως, του νόμου, οφείλουν  να υπογραφούν άμεσα προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του δήμου που αποτέλεσε την έδρα του καταργούμενου και των λοιπών εμπλεκόμενων δήμων (δηλαδή εδώ μεταξύ Αργοστολίου και Σάμης), ώστε να προχωρήσει σύννομα ο έλεγχος υπό την εποπτεία του νεοσυσταθέντος Δήμου. Όταν, δε, αναφέρουμε «άμεσα», εννοούμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο νομοθέτης επέλεξε μέσω των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμματικών Συμβάσεων να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και να ομαλοποιήσει με αυτό τον τρόπο τη νέα αυτοδιοικητική κατάσταση συνδράμοντας τις νέες δημοτικές αρχές των νεοσυσταθέντων δήμων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παρ’ όλες, όμως, τις συζητήσεις που έχουν μέχρι σήμερα διεξαχθεί με την δημοτική αρχή του Δήμου Σάμης, παρατηρείται μία αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, όταν μάλιστα η έδρα του Δήμου Αργοστολίου αποτελεί και έδρα του προηγούμενου ενιαίου δήμου, έχοντας πλήρη διάρθρωση, ολοκληρωμένη δομή και ικανή στελέχωση.

Ως ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας όσον αφορά την καθυστέρηση υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων που θα ρυθμίζουν την νομική κατάσταση διαχείρισης των τρεχουσών ενεργών συμβάσεων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την εκμετάλλευση σημαντικών αξιοθέατων του Δήμου Σάμης, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκονται (λιμνοσπήλαια Μελισσάνης, Δρογκαράτης κ.λπ). Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι η υπογραφή των προαναφερόμενων προγραμματικών συμβάσεων θα πρέπει να συζητηθεί και αποφασιστεί από αμφότερα τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων.

Ως ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ εμμένουμε σταθεροί στις απόψεις που εκφράσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή της εκλογής μας. Τα πάντα πρέπει να αποδίδονται σωστά. Αν η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων ενός ανεξάρτητου Δήμου, όπως είναι πλέον η Σάμη, δεν διευθετηθεί άμεσα, αν δεν δηλωθεί πρόθεση συνεργασίας από τον καθολικό διάδοχο και εφαρμογή αυτής από το Αργοστόλι, τότε ο οποιοσδήποτε σκοπός που υπηρετούν οι νομοθετικές διατάξεις μένει ανενεργός, ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος, η πολιτική βούληση αδρανής και το δημόσιο συμφέρον σε αναστολή.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου οφείλει να μεριμνήσει ώστε να άρει τις αρνητικές συνέπειες τη έως τώρα κωλυσιεργίας του και να προχωρήσει άμεσα στην εκ του νόμου υποχρέωσή του για διευθέτηση του ζητήματος. Η μέχρι σήμερα απαξίωσή του προς τον δήμο μας είναι τουλάχιστον απαξιωτική και για τον λόγο αυτό προτείνουμε την από κοινού, ομόφωνη ψήφιση διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση κίνησης των διαδικασιών εκ μέρους του δήμου Αργοστολίου και την απαίτηση όσο το δυνατόν συντομότερης διεκπεραίωσης αυτού του τόσο σημαντικού εκκρεμούς ζητήματος, που αφορά τα περιουσιακή στοιχεία του δήμου μας, το ίδιο το δημόσιο συμφέρον και το έννομο συμφέρον όλων των συνδημοτών μας.

Με βάση το άρθρο 3 παρ. 10 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σάμης, προτείνω με την παρούσα Εισήγηση την εισαγωγή προς συζήτηση του θέματος ως κατεπείγοντος της άμεσης αντιμετώπισης του πολύ σοβαρού ζητήματος των πλημμυρικών καταστροφών στην ταλαιπωρημένη περιοχή της Αγίας Ευφημίας.

Για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με τις απαράδεκτα ντροπιαστικές εικόνες του τόπου μας. Η Αγία Ευφημία βάλλεται και πάλι από τόνους λάσπης, άπειρα κιλά μπαζών και από τεράστιο όγκο λίθων, που φτάνουν όχι μόνο στα κοντινά χωράφια των συνδημοτών μας, αλλά φράζουν ακόμη και τις εισόδους των καταστημάτων τους. Αυτό που πρέπει επιτελούς να τονιστεί είναι μία, άμεση, μαζική και αποτελεσματική αντίδραση του Δήμου μας, με ενιαία φωνή που θα διαμαρτυρηθεί έντονα και δίκαια για την χωρίς όρια περιβαλλοντική καταστροφή που δημιουργούν τα αφημένα οικοδομικά υπολείμματα (μπάζα).

 Είναι ανεπίτρεπτο να επαναλαμβάνεται με μία νεροποντή αυτός ο ευτελισμός της επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά με πόνο και ιδρώτα, για να διατηρήσουν την περιουσία τους! Ο Δήμος Σάμης οφείλει σε συνεργασία με την Περιφέρεια να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε νόμιμες ενέργειες χρειαστεί, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος του τόπου μας. Μπορεί να χρειαστούν νέες περιβαλλοντικές μελέτες, εκπονήσεις εργασιών από πραγματογνώμονες και γιατί όχι να ακολουθηθεί ακόμη και η νομική οδός για όσους φέρουν την πραγματική ευθύνη για την καταστροφή του τόπου μας, που κοντεύει πλέον να γίνει καθημερινό φαινόμενο με αφορμή μια νεροποντή.

Η δημοτική μας παράταξη καλεί σε ομόφωνο ψήφισμα όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Σάμης όχι μόνο να καταδικάσουν το αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και να πιέσουν όποιους και όσο χρειάζεται για άμεση λύση. Τα ευχολόγια δεν αρκούν, παρά μονάχα η βούληση και η πράξη που πρέπει να έπεται.

Προτείνουμε επιπλέον να αποφασίσει το Σώμα να υπερψηφίσει να αποσταλεί το παρακάτω έγγραφο διαμαρτυρίας προς την εταιρεία αιολικής ενέργειας, ώστε αυτή να προβεί σε κάθε απαιτούμενη πράξη προφύλαξης του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τις από 2017 διαπιστώσεις της Περιφέρειας (Σημειωτέον, δε, ότι έχει κατατεθεί το σχετικό υλικό από την Παράταξή μας ήδη στο Δημοτικό Προεδρείο, βλ. εκθέσεις αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  

«Ελληνική Τεχνοδομική ΑΝΕΜΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» («ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ»), ήδη συγχωνευθείσας από την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ»

Σε συνέχεια των αλυσιδωτών καταστροφών, που προκαλούνται στις περιουσίες των κατοίκων της Σάμης (Αγία Ευφημία) και θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται δυστυχώς όλο και περισσότερο στις μέρες μας, με αποκορύφωμα τις απαράδεκτες εικόνες που αντίκρισαν οι κάτοικοι και όλη η Ελλάδα προ ολίγων μόλις ημερών (13.11.2019), σύμφωνα με τις οποίες οι δρόμοι του παραλιακού και τουριστικού οικισμού της Αγίας Ευφημίας κατακλύσθηκαν από όγκους φερτών υλικών και μπαζών, τα οποία εισήλθαν ακόμη και μέσα στις αυλές των σπιτιών και τα οποία απομακρύνει ο Δήμος μας με τα μηχανήματά του μέχρι σήμερα και ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Ισάριθμες καταστροφές διαπιστώθηκαν επίσης και από τις πλημμύρες της 26ης Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες δυστυχώς επαναλήφθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019.

Θα θέλαμε με την παρούσα να σας υπενθυμίσουμε τα πορίσματα της από 15-2-2017 Έκθεσης Αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί και σε εσάς. Το πρόβλημα, ως γνωρίζετε, έγκειται κυρίως στην διαμόρφωση της γύρω περιοχής, σε αστοχίες που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο που με τη σειρά τους επηρέασαν το πλήθος των φερτών υλικών που πέφτουν μέσα στα αυλάκια με τα ορμητικά νερά.

Είναι αντιληπτό ότι η οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται στοχεύει ξεκάθαρα στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτή διαχέεται μέσω της προστασίας των διοικουμένων αλλά και μέσω του σεβασμού του περιβάλλοντος και της νομοθεσίας που το διέπει.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι όλα τα μπάζα καταλήγουν στα θαλασσινά νερά του τόπου μας (μαρίνα, παραλία), με τεράστιες επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή, καθώς και στην εμπορική κίνηση της Πυλάρου. Είναι αδιανόητο ένα νησί, όπως η Κεφαλονιά, να διανύει τουριστική περίοδο με χιλια΄δες επισκέπτες κάθε χρόνο και να έχει θολά ή και βρώμικα νερά.

Με την παρούσα σας ζητούμε όπως εφαρμόσετε τα όσα εκ του νόμου ορίζονται και τα όσα εκ της υπογραφείσας από εσάς συμβάσεως δεσμεύεστε, σεβόμενοι τα έως σήμερα πορίσματα των αρμοδίων αρχών και αναλαμβάνοντας την ευθύνη επί του σοβαρότατου αυτού ζητήματος αφενός και την πρωτοβουλία επαναφοράς των πραγμάτων στην φυσιολογική τους κατάσταση αφετέρου.

Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε μερικές φωτογραφίες από της προκληθείσες ζημίες.

Αναμένοντας να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας, σας προσκαλούμε παράλληλα να έλθετε στον Δήμο μας να συζητήσουμε το παραπάνω σοβαρό θέμα και να βοηθήσει και ο Δήμος μας ενδεχομένως στο βαθμό που μπορεί, για να αντιμετωπισθεί ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα δημοσίου συμφέροντος.

Δήμος Σάμης νομού Κεφαλληνίας.

Προτείνουμε, λοιπόν, την υπερψήφιση της ως άνω επιστολής από το Σώμα.

ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα για τις απολύσεις αιρετών – συνδικαλιστών της Α΄ και Β΄ Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις εργασίες τους.»

Με λύπη και έκπληξη παράλληλα η δημοτική μας παράταξη πληροφορήθηκε την απομάκρυνση (λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ή μη ανανέωσης της διάρκειάς της) από την εταιρεία ESA Security Solutions, ήτοι πιο απλά την απόλυση, του κυρίου Νίκου Γκισκίνη, Περιφερειακού συμβούλου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μέλους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και πρώην δημοτικού συμβούλου του Δήμου Κεφαλονιάς.

H κατ’ αρχάς αβάσιμη και αναίτια φημολογούμενη απόλυση ή άλλως απομάκρυνση του  κ. Γκισγκίνη πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και να ελεγχθεί αν έγινε με εφαλτήριο κομματικά εκδικητικά κίνητρα και τούτο διότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαιτέρως οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κάνουν αβίαστα λόγο για απόλυση καθαρά λόγω συνδικαλιστικής του δράσης. Με άλλα λόγια, πρέπει να επιβεβαιωθεί ή όχι η καταχρηστικότητα της πράξης του εργοδοτικού οργάνου και αν αυτή εδράζεται σε συνδικαλιστικούς λόγους ή αν υποκρύπτονται πίσω από αυτή συνδικαλιστικοί λόγοι. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οποιαδήποτε καταγγελία εργασιακής σύμβασης για συνδικαλιστικούς λόγους απαγορεύεται απόλυτα από τον νομοθέτη. Για αυτό και πολλές φορές οι εργοδότες, αν όχι τις περισσότερες, προσπαθούν να καλύψουν τις καθαρά εκδικητικές τους προθέσεις για τις συνδικαλιστικές προτιμήσεις του εργαζομένου τους μέσω άλλων λόγων, δήθεν υπαρκτών, ώστε να διώξουν τον τελευταίο από την εργασία και να αποδεσμευτούν ανώδυνα.

Σε μία δημοκρατικά ευνομούμενη κοινωνία και σε περίπτωση που ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί εκδίωξης εκ της θέσεως εργασίας του κ. Γκισγκίνη λόγω συνδικαλιστικής δράσης, οφείλουν τέτοιες ενέργειες να αποδοκιμάζονται καθ΄ ολοκληρίαν από όλα τα μέλη της πολιτείας και πόσο μάλλον από τα αιρετά μέλη οποιουδήποτε δημοτικού συμβουλίου.

Συνεπώς, συμπαριστάμεθα στην άδικη απόλυση του κ. Νίκου Γκισγκίνη  από τη θέση εργασίας του στην εταιρεία του αεροδρομίου Κεφαλονιάς ESA Security Solutions και ζητούμε την ενδελεχή διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε σε περίπτωση οποιασδήποτε έκνομης ενεργείας ή καταχρηστικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας να επιστρέψει άμεσα σε εκείνη.

   Επίσης, με βάση το δεύτερο προτεινόμενο ψήφισμα που εισηγείται η Λαϊκή Συσπείρωση για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος αιρετού εκπροσώπου των πυροσβεστών – μέλος του ΔΣ της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αρχιπυροσβέστη Κωνσταντίνου Κέκη, πάγια θέση της παράταξής μας είναι πάντα η σύννομη και μη καταχρηστική συμπεριφορά κατά των εργαζομένων και πολλώ μάλλον όταν αυτή εδράζεται στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία έκφρασης και λόγου κατά των οιωνδήποτε κακώς κειμένων της πολιτείας. Αλίμονο αν φιμώνουμε την βασική αυτή ελευθερία που γενιές και γενιές συμπολιτών μας και συνανθρώπων μας έδωσα τις ζωές τους, ώστε να μπορούμε εμείς πλέον σήμερα να μιλάμε ελεύθερα. Εφόσον ευσταθεί η αβασιμότητα των εις βάρος του κατηγοριών, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την οποιαδήποτε κρίση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, συντασσόμαστε με το προτεινόμενο ψήφισμα.  ΘΕΜΑ: «Προτεινόμενο ψήφισμα από τη Λαϊκή Συσπείρωση για την νέα συμφωνία με τις Η.Π.Α.»  Η Ελλάδα σεβόμενη τις υπογεγραμμένες και επικυρωμένες από αυτήν διεθνείς συμφωνίες, όπως και τους κοινώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οφείλει να τηρεί προσήκουσα και ειρηνική συμπεριφορά έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και συνεταίρων της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Άλλωστε πρόκειται για μια συνέργεια που θα μπορούσε να αποφέρει ισχυρότερη αμυντική θωράκιση στην Ελλάδα στη παρούσα γεωπολιτική συγκυρία. Η αίσθηση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ οδηγεί τους Αμερικανούς να θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ όχι με στρατεύματα, αλλά με δράσεις, συνέργειες και βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών, τις οποίες καρπώνονται τελικά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Προφανώς και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σάμης είναι υπέρ της ειρήνης και της ανάπτυξης της κοινής πάλης όλων των λαών, για την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία. Δεν μπορεί όμως να παραβλέψει το ήπιο δίκαιο και της ακανθώδους σημασίας διαστρατηγικές συμμαχίες και συμφωνίες, που ουσιαστικά προστατεύουν τη χώρα. Για τον λόγο αυτό καταψηφίζει τις επιμέρους αξιώσεις της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης.  ΘΕΜΑ: «ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ» Ο τουρισμός αποτελεί τον νο1 εισπρακτικό παράγοντα άνθησης του τόπου μας και είμαστε σαφώς υπέρ της συγκρότησης του συμβουλευτικού αυτού οργάνου, ήτοι της Επιτροπής Τουρισμού. Η Κεφαλονιά και δη η Σάμη, με τους ασυναγώνιστα όμορφους προορισμούς της, οφείλει να πρωτοστατεί στην οργάνωση τουριστικών παροχών και δραστηριοτήτων. Ευνόητο είναι ότι για τις θέσεις των μελών της Επιτροπής αυτής χρειάζονται άτομα που θα μπορούν να αφιερώσουν ικανότητα, εμπειρία και χρόνο πάνω στον τομέα του Τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης του δήμου μας. 

Παντελής Σ. Αμούργης,

Δημοτικός σύμβουλος

του νέου Δήμου Σάμης Κεφαλληνίας - επικεφαλής

του συνδυασμού «Δημοτική Συνείδηση»


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250